Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, pas decisiv în referendumul pe probleme de Justiție. Nimic nu mai poate fi schimbat
Iohannis, pas decisiv în referendumul pe probleme de Justiție. Nimic nu mai poate fi schimbat

Iohannis, pas decisiv în referendumul pe probleme de Justiție. Nimic nu mai poate fi schimbat

Președintele Klaus Iohannis a intrat în campania pentru referendumul pe probleme de Justiție. Acesta a postat o imagine prin care îi invită pe cetățeni să voteze pentru a decide asupra viitorului lor.

Klaus Iohannis este hotărât să convoace referendumul pe probleme de Justiție. Aceasta a postat, joi, pe Facebook, o imagine cu acesta în fața unei urne de votare. Pe imagine apare următorul mesaj: „Decide pentru viitorul tău! Votează! #REFERENDUM26MAI”.

În urmă cu o săptămână, președintele a anunțat care sunt întrebările pentru referendumul din 26 mai.

„Luând act de preocuparea intensă și constantă a societății, față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, precum și de nevoia unui cadru legislativ coerent și legislativ, având în vedere hotărârea Parlamentului privind solicitarea președintelui de organizare a unui referendum, președintele României decretează:

Articolul 1. Poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele teme de interes: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

Articolul 2. Pentru realizarea celor prevăzute la Art. 1, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin „da” sau „nu” cu privire la următoarele întrebări:

Articolul 3. Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvând al Președintelui României.

Întrebările pentru consultarea populară sunt următoarele:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteti de acord cu interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul Justiţiei și extinderea dreptului de a contesta OUG la CCR și de către alte instituții?

PSD consideră că Iohannis ia în derâdere poporul român cu cele două întrebări pe care le-a propus:

„În primul rând, numitul Klaus Werner Iohannis face bășcălie de români și România. A trimis purtătorul de cuvânt să ne spună cam care ar fi teleme de la referendum. Cam atât de importante sunt aceste două întrebări încât nu a catadicsit să iasă domnia sa să le anunțe.

În al doilea rând, Klaus, PNL și Cioloș se contrazic între ei, asta pentru că Prună și Cioloș au dat OUG pe justiție, peste noapte, și au transformat SRI în organ de cercetare penală. Eu am impresia, la fel ca și alți români, este o impresie comună, că la ei nu știe stânga ce face dreapta.

Cu această ieșire publică ne-am lămurit! Nu au niciun fel de program de guvernare, nicio soluție, iar bunăstarea românilor și a României nu prezintă niciun fel de interes pentru ei, iar temele care lor li se par importante nu sunt nicidecum cele care vizează bunăstarea românilor.

Cred că după ce a bifat și chestia asta, așa cum i-au dat tovarășii care îl controlează și îl direcționează, acum poate pleca liniștit în concediu, pentru că și-a făcut datoria față de Sistem.”, a declarat Codrin Ștefănescu.