Evenimentul Zilei > Social > PSD a pus în pericol pensiile românilor? Cîțu aruncă bomba: „FĂRĂ surse de finanțare”
PSD a pus în pericol pensiile românilor? Cîțu aruncă bomba: „FĂRĂ surse de finanțare”

PSD a pus în pericol pensiile românilor? Cîțu aruncă bomba: „FĂRĂ surse de finanțare”

În contextul discuțiilor pe tema resurselor bugetare necesare majorării pensiilor din acest an, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, lansează un nou atac la adresa PSD. El acuză Guvernul precedent și, implicit pe fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, de „incompetență, iresponsabilitate și bătaie de joc la adresa românilor”. Cîțu și-a ilustrat acuzațiile cu un document menit să-i întărească declarațiile.

„Iresponsabilitate, incompetență, bătaie de joc la adresa contribuabilului român? PSD le bifează pe toate trei. Așa a trecut legea pensiilor prin parlament, FĂRĂ surse de finanțare doar cu impactul NEGATIV pentru buget. #RomaniiTrebuieSaStie. P.S. Bugetul pentru 2020 a fost construit având la bază legislația în vigoare”, a scris Florin Cîțu în  postarea sa.

Într-o postare pe Facebook, Florin Cîțu și-a ilustrat acuzațiile cu imaginile unui document din care rezultă impactul negativ pe care îl va avea Legea pensiilor promovată de social-democrați asupra bugetului general consolidat al statului. Conform documentului prezentat de ministrul liberal, în 2020 și în 2021, impactul financiar va fi negativ, de – 24.852 milioane de lei, respectiv  – 58.103 milioane de lei.

Noua postare este menită să întărească declarațiile anterioare ale ministrului Florin Câțu, potrivit cărora PSD a lăsat o gaură în bugetul de anul viitor de peste 51 de miliarde de lei, bani ce reprezintă fondurile necesare plății pensiilor.

„Știți care este gaura pe care ne-a lăsat-o (c.n. guvernarea PSD) pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape. Au aprobat o lege fără sursă de finanțare. Este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră și asupra românilor. Da, sunt în buget (n.r. banii de pensii)”, a spus Florin Cîțu.

El a răspuns unei interpelări a Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, potrivit căreia creșterea pensiilor este posibilă, în acest an, cu doar 4%, iar nu cu 40% , așa cum prevede noua lege.