Evenimentul Zilei > Justitie > Proxeneţii „Casanova de România”, ani grei de închisoare. Pedepse pentru femeile care nu mai voiau să se prostitueze din dragoste: le coseau gura cu sârmă!
Proxeneţii „Casanova de România”, ani grei de închisoare. Pedepse pentru femeile care nu mai voiau să se prostitueze din dragoste: le coseau gura cu sârmă!

Proxeneţii „Casanova de România”, ani grei de închisoare. Pedepse pentru femeile care nu mai voiau să se prostitueze din dragoste: le coseau gura cu sârmă!

Decizii finale în dosarul privind reţeaua proxeneţilor care foloseau metoda „loverboy”din Călăraşi. Curtea de Apel Bucureşti a dat, la sfârşitul lunii trecute, sentinţele definitive în cazul a doi dintre proxeneţi: Ionuţ Emanul Prună 5 ani de închisoare cu executare, iar Tudor Nicolae 6 ani de închisoare.

Anterior alţi doi tovarăşi ai acestora, au primit, anul trecut, pedespe similare: Florin Cântar: 5 ani de închisoare cu executare, Nicolae Cosmin Fasole: 5 ani de închisoaer cu executare. Cea mai grea lovitură dată de magistraţi: magistraţii au aplicat confiscarea extinsă pentru 450.000 de euro.

Cei patru au fost  acuzaţi de procurorii DIICOT de trafic de persoane şi proxenetism după ce au connvis zeci de tinere să se prostitueze din dragoste în bordelurile din Europa. Bărbaţii sunt unii dintre interlopii care au folosit intensiv metoda „Casanova”.

Acuzaţiile procurorilor DIICOT

Florin Cîntar (22 de ani), Nicolae-Cosmin Fasole (26 de ani), Tudor Nicolae (25 de ani) şi Ionuţ- Emanual Prună (30 de ani) sunt membri din eşalonul doi ai celebrului clan de interlopi Zăbălaru. Misiunea lor în cadrul grupării era de a racola a tinere inocente şi a le atrage într-una dintre cele mai periculoase reţele de trafic de carne vie din România. Procurorii DIICOT i-au acuzat pe cei patru de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.

Clanul Zăbălaru şi metoda "loverboy"

Zeci de fete din satele din Călăraşi, multe dintre ele minore, au căzut în capcanele dragostei şi au acceptat să se prostitueze pentru membrii clanului Zăbălaru. Gruparea era condusă de cuplul Nicolae Dumitrache, zis Budrigan şi soţia acestuia, Vasilica-Minodora, zisă "Cami". Totul a început din anul 2007, atunci când membrii grupării au adoptat ca metodă de recrutare a tinerelor femei inducerea în eroare, folosind cu succes aşa numita metodă "loverboy".

Procurorii DIICOT arată că au luat această decizie deoarece la fel ca şi ceilalţi traficanţi de carne vie s-au adaptat noilor realităţi sociale şi au conştientizat că recrutarea prin violenţe fizice sau prin răpire le-ar fi creat riscuri majore şi ar fi făcut mult mai uşoară tragerea lor la răspundere penală aşa încât, folosindu-se de această metodă mai personală, au reuşit să le menţină pe victime într-o totală dependenţă emoţională şi afectivă faţă de ei.

DIICOT:  „Ţinta proxeneţilor, tinerele vulnerabile”

“Astfel, după ce tinerele vulnerabile se îndrăgostesc de traficant, acesta, uzând de autoritatea emoţională pe care o deţine şi o exercită permanent, reuşeşte să le determine să se prostitueze cu pretextul că activitatea nu va fi de lungă durată, ci va ţine doar atât cât va fi nevoie ca ei să acumuleze un capital care să le permită să îşi întemeieze o familie şi să trăiască decent, în realitate însă, din banii astfel obţinuţi beneficiind o întreagă reţea de carne vie din care traficantul face parte”. Cristian Cântar, unul dintre membrii rețelei, primea și lecții de educație sexuală de la matroana Vasilica-Minodora Dumitrache, zisă și Cami: “Mă! Fă cu ea, culcă-te cu ea, fă-i aia, ce, femeia stă cu tine aşa?… Hai, vezi ce faci! Hai!”

Casanova de Călăraşi: "Sunt prostituate de bună voie"

Florin Cîntar s-a apărat în faţa procurorilor: Recunosc că am trimis fetele la prostituţie în Grecia dar precizez că acestea se prostituau de bună-voie, eu nu le-am constrâns în nici un fel, fizic sau psihic.

Tudor Nicolae a povestit cum transformat  în protector al prostituatelor: O perioadă am locuit împreună cu "Budrigan" în acelaşi apartament în Atena. În acest timp, acolo se aflau două fete pe nume "Simona" şi "Valentina" care au locuit în acelaşi apartament cu mine, şi care se duceau la muncă la bordeluri din Atena. Ulterior în Atena au mai ajuns şi alte fete aduse de "Budrigan" şi soţia acestuia "Cami", sau prin intermediul celor doi în acelaşi scop. Fetele munceau în bordeluri în mai multe ture. Dintre fetele care au sosit ulterior în Atena, pentru "Budrigan" le precizez pe "Irina", "Emi", "Valentina", "Simona", "Silvia", "Nicoleta" şi o fată căreia i se spunea "Cioara". În perioada în care am stat acolo, "Budrigan" îmi cerea să conduc aceste fete până în apropierea bordelurilor şi să le însoţesc la întoarcere.

Prostituată din dragoste: "M-a făcut să am încredere în el"

Una din victime, numită Ionela sau Blonda, a povestit cum a ajuns prostituată din absolventă de liceu: Din modul în care s-a derulat această relaţie în prima parte precum şi din atitudinea şi promisiunile pe care mi le-a făcut Cîntar Florin am înţeles că acesta îşi doreşte de la mine să ne întemeiem o familie şi să avem o relaţie de lungă durată, iar modul în care s-a comportat m-a făcut să am încredere în el.

O altă victimă, Andreea sau Slăbănoaga, a explicat că şi-a dat seama că a fost minţită după un an de prostituţie: …relaţia mea cu Florin a durat până la începutul anului 2010 când, din cauza minciunilor şi a faptului că m-a înşelat tot timpul, atât cu privire la sumele de bani pe care eu le obţineam cât şi cu privire la promisiunile legate de o presupusă relaţie de iubire în care eu am crezut, m-am despărţit de acesta.

O altă tânără, Silvia, a declarat ce a păţit în momentul în care a spus că nu vrea să se mai prostitueze: în toată această perioadă, am încercat de multe ori să încetez practicarea prostituţiei sau să închei definitiv relaţia cu «Calea» însă, de fiecare dată acesta mă ameninţa cu violenţe la adresa familiei mele şi chiar mă bătea de câte ori eram în ţară şi refuzam să-i respect ordinele. Aceste violenţe s-au repetat de foarte multe ori dar, niciodată nu m-am adresat organelor legii.

Liderul reţelei a scăpat uşor

Costel Vlad (50 de ani) , “Regele” prostituției din estul Spaniei, a scăpat ușor de problemele cu justiția din România. Tribunalul Călărași și Curtea de Apel București au decis, acum doi ani,  condamnarea interlopului la șase ani și jumătate de închisoare. Mărturiile victimelor traficate de Costel Vlad, o parte dintre acestea recrutate de cei patru tineri, sunt cutremurătoare.

“Dacă io vroiam s-o fac să vină la muncă. Ea singură mă ruga. C-o ruinam. O lăsam săracă. Femeia face ce-i zici tu! Ai auzit? Găseşte-te cu ea! Şi dă-o-n d’alea cu ea…Trebuie să fii pervers, să fii bandit. Merge şi stă lângă tine cât vrei tu!”, astfel sunau sfaturile lui Costel Vlad către locotenții săi. Procurorii au rămas suprinși când au constat că interlopul aveai 11 copii, făcuți cu mai multe femei. Deși era arestat în penitenciarele din România, Vlad Costel și-a coordonat rețeaua de trafic de femei și din spatele gratiilor. Fetele picau în plasa proxeneniților, și obligate să se prostitueze în bordelurile grupării din Spania sau Franța.

Pedeapsă, gura cusută cu fir de metal  

Multe dintre tinerele care au ajuns să lucreze pentru gruparea din Călărași au reușit să fugă din casele de toleranță și să se plângă polițiștilor spanioli sau francezi. O tânără a povestit că a fost efectiv răpită, de doi membri ai grupării, când făcea autostopul la ieșirea din Predeal. A fost sechestrată într-o casă din Călărași și violată timp de două săptămâni. Pentru a o teroriza, tânăra fost obligată să asiste la un ritual e pedepsire a unei alte fete, care a încercat să fugă. Ea a povestit procurorilor DIICOT scene de coșmar, într-un depozit din Călărași, o fata se afla în mijlocul unui cerc format din 10-12 persoane, iar în timp ce stătea în genunchi şi cu mâinile la spate, un bărbat îi apucase buzele cu un cleşte iar un altul îi cosea gura cu un fir de metal. Ea a mai povestit că a fost forțată să se prostitueze, timp de mai multe luni și că a rămas însărcinată cu un client. În final a reușit să fugă, iar polițiștii spanioli au băgat-o într-un program de protecție a martorilor.

“Fetițele” erau tatuate  

„Toate fetele au tatuaje?”, aceasta era una din întrebările pe care le punea în permanență “Țaganu.” Interlopul știa să-și vândă marfa doritorilor de sex plătit. Fetele erau obligate să poarte tocuri, să fie machiate şi să se îmbrace sumar. Soția sa, condamnată și ea la șase ani de închisoare, de ocupa în special de aceste detalii. Ziua de lucru începea de la orele 17, până la orele 4 dimineaţa, iar prețul era fix: 60 euro pentru o jumătate de oră şi 90 euro pentru o oră întreagă. Interlopii aveau imaginație atunci când le pedepseau pe prostituate, în cazul în care nu găseau clienți: duşuri reci, arsuri cu ţigara aprinsă, lovituri, tăieturi pe braţe pe care s-a pus sare pentru a spori durerea etc

"Crezi c-am fost proastă să mă f…t numai pentru el?"

Procurorii DIICOT dau exemplu, în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe cei patru tineri drama Andreei, care a fost vândută de mai multe ori unor proxeneţi, dar de fiecare dată se întorcea la Florin Cîntar. Stenogramele discuţiilor telefonice dintre Florin Cîntar, aflat în România, şi Andreea, care se rpostitua în Italia, sunt relevante.

Andreea: Vezi că banii ţi-i pun pe la 12 – 1 când mă duc la muncă!
Florin Cîntar: Da? Sigur?
Andreea: Da mă, am oprit bani să-ţi trimit mâine!
Florin Cîntar: Cât ai oprit?
Andreea: 100 euro. Nu atât mi-ai zis?
Florin Cîntar: Ai oprit?
Andreea: Păi normal, că io, cu acest băiat fac jumătate-jumătate!
Florin Cîntar: Care băiat?
Andreea: Acesta, care m-ai vândut tu la el! Tu crezi c-am fost proastă să mă f…t numai pentru el?
Florin Cîntar: Păi, şi tu ce faci cu banii? Te droghezi?
Andreea: Păi, ce să fac Florine dacă am ajuns ca vai de morţii mei, din cauza ta?
Florin Cîntar: Îmi scoţi ochii?
Andreea: Nu-ţi scot ochii băiatul meu, ţi-am zis doar că… tu… m-ai adus în starea asta….
Florin Cîntar: Unde stai acolo, pă unde?
Andreea: Stau pe lângă Oana care a fost cu Iulică (Budrigan). Oana care a adus-o Iulică la Pod. E tovarăşa mea de stradă aicea! O groază de femei de la Budrigan sunt aici, pe stradă!
Florin Cîntar: Cine mai e fă de la Budrigan?
Andreea: Ce, vrei să ţi le-nşir pe toate?
…………………………………………………………………………….
Florin Cîntar: Ce-ai făcut în seara asta?
Andreea: Am făcut 4 hoteluri! 400 de euro! M-am f…t cu 4 clienţi, azi!
Florin Cîntar: Nu vrei să mergi cu mine în Spania?
Andreea: Să mergem pe club în Spania?
Florin Cîntar: Să mergi în Spania!
Andreea: Aaaa, să mă vinzi la altcineva? Mergem! Cum vrei tu!
Florin Cîntar: Cum vreau io?
Andreea: Ştii că mereu am făcut cum ai vrut tu!

"Am pierdut 10 ani din viaţa mea de libertate pe pârnaie"

Unul dintre Casanova, Nicolae Tudor, câştiga prea mulţi bani din afacerile cu iubite, şi a fost pus la punct imediat de liderul clanului, Nicolae Dumitrache. Trebuiau să împartă profiturile.

Nicolae Dumitrache: Ţi-ai luat lanţ de aur, Geolgău? De unde bani?
Tudor Nicolae: De la muncă!
Nicolae Dumitrache: Păi ce mâncai, ce fumai, ce cafele? Geolgău, hai să fim realişti. N-are nimic, io am pierdut 10 ani din viaţa mea de libertate pe pârnaie, da io..de libertate, femei, mă p…ş pe ele, am cinci! Mă doare-n p…ă! Îmi face la Pod bani.