Oamenii lui Putin nu se potolesc. E scandal! Armata Română, luată în colimator de Rusia

Oamenii lui Putin nu se potolesc. E scandal! Armata Română, luată în colimator de Rusia Vladimir Putin / Sursa foto: Arhiva EVZ

Ambasada Rusiei la Chişinău a lansat acuzații nefondate la adresa Armatei Române, afirmând că a ucis zeci de mii de oameni în Basarabia. Mai mult, ruşii susțin că bravii soldați români căzuți pe frontul Basarabiei în Al Doilea Război Mondial au fost „ticăloși fasciști”.

Reprezentanța diplomatică a Kremlinului la Chișinău acuză Ambasada României din Republica Moldova de „cinism” după declarațiile făcute cu ocazia Zilei Armatei Române despre „soldații căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică”.

Cum i-au denumit rușii pe soldații români

Oficialii din Rusia vorbesc despre „crimele ticăloșilor fasciști români care și-au justificat atrocitățile prin lupta pentru reunificare”.

„Am rămas nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Îndemnurile oficialilor bucureșteni de păstrare a „memoriei eterne a eroilor” sună cinic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vrem să vă amintim că slujitorii criminalului nazist Antonescu, ale căror fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București și a căror memorie diplomații români îndeamnă să „nu fie uitată niciodată”, au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat. Descendenții a zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii Antonescu și călăul său Alexianu – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

De la ce a pornit scandalul

Scandalul a izbucnit după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor din Armata Română situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”, se arată într-un comunicat emis de Ambasada României în Republica Moldova.

După escaladarea scandalului, Ambasada României la Chișinău a declarat că „nu este surprinsă” de faptul că reprezentanța diplomatică a Rusiei în Republica Moldova a spus despre soldații români căzuți pe front că erau „ticăloși fasciști”, scrie gazetaromanească.ro.

La rândul lor, oficialii români au precizat că declarațiile Ambasadei Ruse reprezintă „o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași”, iar România nu se va lăsa atrasă în astfel de „polemici lansate provocator” de ruși în timpul campaniei electorale din Republica Moldova.