Mai jos, redăm măsurile anunțate de autoritățile române și cele spaniole în contextul pandemiei de Covid-19.

„ROMÂNIA

– Începând cu 15 iunie a.c. se menține obligativitatea intrării în izolare la domiciliu sau carantină (la cerere) pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele care sosesc din Spania în România.

– Institutul Național de Sănătate Publică va actualiza săptămânal lista cu statele pentru care se elimină măsurile de izolare la domiciliu/carantină în fiecare zi de luni până la ora 16:00. Momentan, Spania nu este inclusă pe această listă. Pentru informații actualizate, lista poate fi consultată aici: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19

– Se reiau zborurile comerciale către și dinspre țările incluse în lista cu statele pentru care se elimină măsurile de izolare/carantină. Ca atare, zborurile comerciale directe dintre România și Spania rămân momentan suspendate.

Aducem la cunoștința celor interesați să revină în România că TAROM a introdus noi zboruri speciale din Spania cu destinația România care vor fi operate în decursul lunii iunie astfel:

MADRID – BUCUREȘTI, date de călătorie: 21 IUNIE, 28 IUNIE

BARCELONA – BUCUREȘTI, date de călătorie: 21 IUNIE, 28 IUNIE

Biletele de avion pot fi achiziționate pe pagina www.tarom.ro

SPANIA

– Începând cu 21 iunie a.c., dată ce coincide cu sfârșitul stării de urgență în Spania, vor fi eliminate restricțiile de intrare pe teritoriul spaniol pentru cetățenii care sosesc din statele membre UE: măsura de autoizolare la domiciliu și condiționalitățile legate de cetățenia spaniolă sau rezidența în Spania.

– Se mențin controalele și restricțiile la frontiera cu Portugalia până la data de 1 iulie a.c., la cererea părții portugheze”, se arată pe pagina Ambasadei României.

Planuri de vacanţă în Grecia? Anunţ de ultimă oră pentru milioane de români

Veşti bune pentru românii care în acest an au planuri de vacanţă în Grecia.

Autorităţile elene au redeschis luni principalele aeroporturi pentru mai multe zboruri internaţionale, în speranţa de a oferi un impuls sectorului turistic.

Măsura vine după trei luni de carantină şi este o veste extraodinară pentru operatorii din turism, care atrage 700.000 locuri de muncă în Grecia.

De asemenea, acest domeniu aduce aproximativ 20% din PIB-ul ţării, astfel că modul în care va performa este foarte important pentru redresarea ţării.

Amintim faptul că numai cu doi ani în urmă, Grecia şi-a revenit dintr-o criză a datoriilor care a durat un deceniu.

Numai anul trecut, aproximativ 33 de milioane de turişti au vizitat această ţară mediteraneeană şi au pompat 19 miliarde de euro în bugetul guvernului de la Atena.

Astfel, pasagerii care sosesc de pe aeroporturi considerate cu risc ridicat de către Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei vor fi testaţi.

Există totuşi un risc. Dacă testul pentru noul coronavius va fi pozitiv, aceştia vor fi plasaţi în carantină până la 14 zile.

În continuare, restricţiile rămân în vigoare pentru pasagerii din Marea Britanie şi Turcia.

În ceea ce-i priveşte pe pasagerii sosiţi de pe alte aeroporturi, trebuie subliniat că ei vor fi testaţi aleatoriu.

Restricţiile de circulaţie impuse în luna martie au ajutat Grecia să ţină sub control răspândirea infecţiilor cu COVID-19.

Astfel, ţara a înregistrat doar cu puţin peste 3.000 de cazuri de contaminare, un număr relativ redus în comparaţie cu alte ţări ale UE.

Guvernul conservator de la Atena se confruntă în prezent cu sarcina dificilă de a redeschide ţara pentru vizitatorii străini.

Totodată, autorităţile elene au o misiune grea: risipirea îngrijorării publice legate de apariţia unui nou focar de coronavirus.

În acest context, premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat în faţa reporterilor, sâmbătă, pe insula Santorini, că vrea să facă din Grecia cea mai sigură destinaţie de vacanţă din Europa:

„Puteţi veni în Grecia, veţi avea o experienţă fantastică, puteţi sta pe o verandă cu o privelişte minunată, puteţi să beţi bunul vin Assyrtiko şi să vă bucuraţi de plajă.

Dar nu vrem să vă aglomeraţi într-un bar pe plajă … Există câteva lucruri pe care nu le vom permite vara aceasta.”

sursa: Reuters