Arenele de corida nu s-au redeschis în Spania, în condițiile în care sezonul luptelor cu tauri durează în mod normal din martie până în octombrie.

Profesioniști și „aficionados” ai coridelor au participat în weekend la diferite manifestații de protest în Spania, în special la Sevilla, cerând „respect” și ajutoare pentru sectorul tauromahiei, afectat și el de pandemia Covid-19.

Sezonul luptelor, care durează din martie până în octombrie, a fost oprit din cauza închiderii arenelor și măsurilor restrictive impuse populației începând cu jumătatea lunii martie, în încercarea de a stăvili pandemia cu noul coronavirus. Virusul SARS-CoV-2 a ucis peste 27.000 de persoane în Spania.

La Sevilla, mai mulți toreadori precum Juan Antonio Ruiz, cunoscut și ca „Espartaco”, Manuel Jesus („El Cid”) și Miguel Baez („El Litri”) au participat la o manifestație de protest care a adunat peste o mie de persoane.

„Tauromahia este o cultură” , se putea citi pe pancarte, corida fiind declarată „patrimoniu cultural” în Spania, potrivit unei legi din 2013.

„Suntem aici pentru a cere dreptate pentru sectorul tauromahiei. Pentru ca el să fie tratat în același fel cum sunt tratate toate sectoarele culturale din țară”, a declarat toreadorul sevillan Pablo Aguado (29 de ani).

După trei luni de oprire, crescătorii de tauri de luptă și organizatorii de spectacole estimează situația drept catastrofală pentru un sector care oferă aproximativ 20.000 de spectacole pe an, inclusive 15.000 spectacole de arena.

Sâmbătă, apărătorii tauromahiei au participat la manifestații similar în Castilla și Leon, Castilia-La Mancha, Extremadura sau în regiunea Rioja, potrivit presei locale. Sloganul lor comun a fost „și noi suntem Cultura”.

Aceste manifestații de protest au fost activ promovate pe rețelele sociale de către partidul de extremă dreaptă Vox.

În Spania, starea de alertă urmează să fie ridicată la 21 iunie. Regulile de distanțare socială și cele sanitare urmează să fie aplicate atunci când arenele de corida se vor redeschide.

Vineri, manifestanții pro-tauromahie au protestat în piața Mayor de Salamanca (Castilia și Leon). Toreadorul Enrique Ponce a citit un manifest în care afirma: „Vor să ne interzică din nou dar nu o pot face. Cultura nu poate fi cenzurată”.

Tauromahia este frecvent pusă în discuție, acest subiect divizând de mult societatea spaniolă.

O parte a țării consideră coridele patrimoniu național însă din ce în ce mai mulți cer interzicerea acestor spectacole invocând cruzimea față de animale, mii de tauri fiind uciși în fiecare an.