Evenimentul Zilei > Actualitate > Protestul medicilor de familie „sabotat” de mitingul polițiștilor
Protestul medicilor de familie „sabotat” de mitingul polițiștilor

Protestul medicilor de familie „sabotat” de mitingul polițiștilor

Doctorii n-au avut autorizație și au protestat „spontan” printr-un marș în jurul Ministerului Sănătății, iar polițiștii, cu mitingul autorizat, au sufl at în fluiere și vuvuzele, patru ore, în fața MAI

Aproximativ 200 de doctori, cu toții medici de familie, au mărșăluit ieri, în tăcere, în jurul și în fața Ministerului Sănătății, într-un fel ce aducea cu înconjurul bisericii de către credincioși, în Vinerea Mare. Doctorii nu au obținut autorizație de miting staționar de la Primăria Capitalei, întrucât sindicatul polițiștilor le-a luat-o înainte, primind aprobare de a organiza o manifestație 50 de metri mai departe, în fața Ministerului Afacerilor Interne. Așa că medicii de familie, mobilizați de propriul sindicat, dar mai ale datorită rețelelor de socializare, s-au mulțumit să se plimbe prin ploaie, atent supravegheați de jandarmi, în preajma minsterului lor. N-au scandat, n-au strigat lozinci, n-au vociferat, n-au avut pancarte, n-au cerut demisii, doar s-au plimbat, fără halate și stetoscoape, între orele 10.00 și 12.00. Și au fumat mult. N-au fost câtuși de puțin comunicativi, nici măcar cu presa. De remarcat, la protestul „spontan”, neautorizat, au participat doar medici din București și județele limitrofe, doar câțiva fiind din țară, și aceia aflați întâmplător sau cu alte treburi în Capitală.


FOTO: Polițiștii vor condiții de lucru mai bune, mașini noi și salarii mai mariSe consideră înjosiți de sistem

Principala revendicare a doctorilor a fost îngrădirea unei accesibilităţi optimale a pacienţilor la serviciile medicale din cauza deficiențelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a Cardului de sănătate. Dar și finanțarea deficitară a sistemului medical românesc și, implicit, a asistenţei medicale primare, disfuncţionalităţile şi birocraţia excesivă, neplata conform contractului a serviciilor medicale și imputări nejustificate în sectorul medicinii de familie – mai ales datorate multiplelor erori ale sistemului informatic. O altă problemă reclamată este impunerea unui contract înjositor care, spun ei, va genera distrugerea cabinetelor individuale, de medicină de familie, din România, împreună cu noile condiții impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.

Polițiștii vor sedii fără WC în curte

Peste drum, în fața sediului MAI, circa 150 de polițiști protestau cu fluiere și vuvuzele, în contrast cu liniștea de la manifestația medicilor. Mitingul, organizat de Sindicatul Național al Polițiștilor din România (SNPR), a avut ca principal scop sensibilizarea decidenților din conducerea ministerului vizavi de subfinațarea Poliției Române. „Sunt probleme mari cu logistica, birotica și mașinile, ca să nu mai vorbim de salarii. O altă problemă o reprezintă sediile în care lucrează polițiștii de la țară. 80 din ele au WC-ul în fundul curții, n-au apă curentă și nici căldură”, ne-a declarat Neculai Isache, vicepreședintele (SNPR).