Evenimentul Zilei > Actualitate > Protestul elevilor de la Oradea. Au ieșit în stradă pentru că a fost demis directorul liceului
Protestul elevilor de la Oradea. Au ieșit în stradă pentru că a fost demis directorul liceului

Protestul elevilor de la Oradea. Au ieșit în stradă pentru că a fost demis directorul liceului

O decizie a inspectoratului școlar generează revoltă în cel mai mare liceu din Oradea. Peste 200 de elevi si zeci de profesori au ieşit în curtea Colegiului Național Emanuil Gojdu pentru a-l susține pe directorul demis. Acesta a fost îndepărtat de la conducere la sfârșitul săptămânii trecute de către inspectoratul şcolar, după ce s-ar fi aflat că nu aplică toate măsurile de relaxare din scenariul verde.

Elevii și profesorii Colegiului Național Emanuil Gojdu nu înțeleg decizia Inspectoratului Școlar de a-l demite pe directorul Florin Nicoară. Spun că este unul dintre cei mai buni manageri pe care i-a avut instituția de învățământ, iar rezultatele elevilor sunt o dovadă în acest sens.

Elevă: Niciun elev de la Gojdu nu s-a plâns de aceste decizii. Ele au fost luate după ce au fost consultați atât consiliul elevilor cât și părinții.

Anca Mile, actual director cu delegație: Am fost întotdeauna foarte precauți, de când a început pandemia si nu vrem nici acum, chiar daca lucrurile sunt într-o curba descendenta, sa riscam nimic. Eu cred ca un dialog intre cele doua instituții putea sa prevină așa ceva.

De ce a fost demis directorul Emanuil Gojdu

Vineri după amiază, directorul a fost anunțat că a fost demis pentru că în colegiu nu s-a reluat 100% activitatea fizică la clase și nici nu s-a revenit la durata normală a orelor de curs.

Mamă elev: Nu m-am așteptat la așa ceva, când lucrurile mergeau foarte bine, colaborarea cu scoala mergea foarte bine, sunt foarte mulțumită ca părinte si ultimii ani chiar au fost un model de practica in relația cu părinții.

Virgil Blage – inspector general: Nicio persoana, niciun inspector general, nu este deasupra legii. În orice domeniu exista o anumita ierarhie. Consiliul, deși școala a fost avertizata, a hotărât sa meargă o zi cu orele online. Aceasta atitudine de… să nu ii spunem sfidare, ci de a interpreta legea in mod personal nu se întâmplă prima dată.

Florin Nicoară – director demis: Sunt motive pe care si un elev de clasa a 8-a le-ar da la o parte. Potrivit legii 55, care prevede anumite situații in stare de alerta, scrie ca se poate organiza școala online. Pandemia nu a trecut, nu cred sa fie cineva in Europa sau lume sa aibă soluția câștigătoare, transmite Observator.

Petiție în sprijinul directorului

Performanța elevilor nu ar fi fost însă afectată de aceste zile online, spun profesorii. Așa că majoritatea ar fi semnat o petiție pentru aducerea înapoi a fostului director.

Anca Mile, actual director cu delegație: Nu îmi face plăcere să preiau toate atribuțiile, e un lucru pe care trebuie sa il fac din datorie. Eu din postura de director adjunct am colaborat cu domnul director aproape perfect.

Colegiul Emanuil Gojdu este cotat cel mai bun liceu din județul Bihor și în top 10 la nivel național. Elevii au de gând să continue protestele, iar joi vor organiza un marș prin centrul orașului până în fața Inspectoratului. La eveniment au anunțat că vor participa elevi dar și profesori de la alte licee din Oradea.