Evenimentul Zilei > International > Proteste URIAŞE în Ungaria. Mii de oameni au ieşit în stradă. „Ne-a ajuns”
Proteste URIAŞE în Ungaria. Mii de oameni au ieşit în stradă. „Ne-a ajuns”

Proteste URIAŞE în Ungaria. Mii de oameni au ieşit în stradă. „Ne-a ajuns”

În mai multe oraşe mari ale Ungariei au avut loc, sâmbătă, ample acţiuni de protest împotriva premierului Viktor Orban şi a noii legi care modifică regimul orelor suplimentare.

Protestatarii au purtat un banner cu mesajul ''Ne-a ajuns!'' şi drapele ale Ungariei şi ale Uniunii Europene, potrivit agerpres.ro

Un grup de 50-60 de persoane au mărşăluit din Piaţa Eroilor pe bulevardul Andrassy din capitala ungară.

Alţi demonstranţi au trecut Podul Libertăţii, ridicat peste Dunăre, şi s-au grupat în apropierea vechiului castel din Buda (partea de vest a capitalei ungare, în trecut oraş de sine stătător).

La Salgotarjan, în nordul Ungariei, s-a desfăşurat sâmbătă dimineaţă o demonstraţie în centrul oraşului, cei aproximativ 200 de participanţi solicitând un sistem de pensionare mai flexibil şi modificarea legii privind conflictele de muncă.

Mai mulţi lideri sindicali au avut intervenţii în care au cerut salarii echitabile şi creşterea remuneraţiilor în sectorul public.

Guvernul ungar, condus de Viktor Orban, a promovat în luna decembrie un proiect de lege care le cere lucrătorilor să presteze până la 400 de ore suplimentare pe an.

Orban susţine că legea serveşte intereselor lucrătorilor, care au astfel posibilitatea legală de a lucra peste programul normal într-o perioadă în care economia ungară se confruntă cu o penurie masivă de forţă de muncă.