Protestele survin după ce Judecătoria Chişinău a anulat, săptămâna trecută, scrutinul organizat pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova. alegerile fuseseră câştigate de Andrei Năstase. Decizia a fost confirmată de Curtea de Apel și apoi de Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova, informează site-ul de știri Unimedia, citat de Mediafax.

Protestatarii au votat în unanimitate o rezoluție prin care solicită o serie de revendicări, printre care și validarea alegerilor locale noi din Chișinău, dar și anularea sistemului electoral mixt și tragerea la răspundere a judecătorilor care au invalidat scrutinul.

Protestele au fost organizate de partidele de opoziție extra-parlamentare, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

"Regimul ne-a declarat război, a declarat război democrației. (…) În Republica Molcova, nu mai există autorități, Parlament, Guvern, măcar pe jumătate legitime. În Republica Moldova ne confruntăm cu un regim autoritar și care calcă în picioare drepturile noastre", a spus Maia Sandu, liderul PAS, la manifestație.

La rândul său, Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, le-a spus protestatarilor: "Sunt mândru de noi toți. Moldova te iubesc! Jos dictatura! Prin votul mixt, prin anularea alegerilor, acești criminali încearcă să ne transforme în robi. Trebuie să luptăm până la capăt. Creați celule ale rezistenței. (…) Nu va fi niciun fel de vărsare de sânge".

Protestatarii au scandat: „La pușcărie!”, „Jos mafia!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!”