Proteste în București. Nemulțumirea cadrelor medicale față de Guvern

Proteste în București. Nemulțumirea cadrelor medicale față de Guvern

Cadrele medicale din București au continuat protestele și vineri. Câteva zeci de angajaţi ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală protestează pentru a doua zi consecutivă în curtea unităţii medicale.

Nemulțumirea survine după aprobarea de către Guvernul României al regulamentului de sporuri. Managerul institutului, Şerban Bubunek, a declarat că banii alocaţi spitalului nu sunt suficienţi pentru plata sporurilor şi caută o soluţie împreună cu Ministerul Sănătăţii. Acesta a afirmat că medicii nu vor pierde din salariu, însă problema este la veniturile asistentelor, care ar putea scădea. La Ministerul Sănătăţii au loc negocieri între sindicate, ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii.

"Banii care sunt alocaţi prin această creştere pentru veniturile instituţiei nu ne ajung să plătim sporurile. Este foarte clar că doctorii în niciun fel de situaţie nu vor pierde la salariu. Doctorilor şi asistentelor le cresc salariile. Pericolul cel mare este la nivelul asistentelor, unde salariile nu cresc foarte mult, pentru că prin diminuarea sporurilor şi imposibilitatea plăţii lor la noile valori minime, le-ar putea scădea veniturile. Situaţia specială şi nefericită este cu cei cărora legea nu le duce salariile la grila din 2022, pentru care aplicarea unor sporurile la minimum din noul regulament face ca acestora să le scadă veniturile la sfârşit”, a declarat Şerban Bubunek, potrivit News.ro.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.