Evenimentul Zilei > International > Proteste anticorupţie în aproape 100 de oraşe ale Rusiei
Proteste anticorupţie în aproape 100 de oraşe ale Rusiei

Proteste anticorupţie în aproape 100 de oraşe ale Rusiei

Moda protestelor anticorupţie se pare că prinde şi în Rusia. Primele proteste au început în Siberia şi în zonele din extrema răsăriteană a Rusiei, fiind organizate de unul dintre liderii opoziţiei, Alexei Navalni.

La Vladivostok au participat circa o mie de oameni la protestul anticorupţie, iar poliția se pare că a reținut 30 de manifestanți. Protestele urmează anchetei publicată de Alexei Navalni pe 2 martie despre averea premierului Dimitri Medvedev și faptul că folosește organizații de caritate și ONG-uri pentru a colecta fonduri de la mari oameni de afaceri și de la bănci. Navalni a declarat că la Moscova speră să iasă peste 15 mii de oameni pe străzi . Manifestații de protest sunt planificate în 98 de orașe din Federație, scrie Europalibera.org.

Alexei Navalni și-a anunțat anul trecut în decembrie intenția de a candida în alegerile prezidențiale din 2018, împotriva președintelui Vladimir Putin. S-ar putea însă să-i fie interzisă participarea dacă nu câștigă apelul împotriva decizie judecătorești prin care este condamnat pentru o serie de delicte financiare. Navalni susține că acuzațiile sunt motivate politic.