Peste 1.000 de vehicule de diverse categorii se estimează că vor participa, sâmbătă, la un marş motorizat de la Iaşi la Bucureşti, care are scopul de a atrage atenţia asupra faptului că Moldova nu se poate dezvolta fără infrastructură de tip autostrada.
La marşul motorizat în favoarea construirii autostrăzilor A7 şi A8 vor participa sute de şoferi din 11 judeţe ale ţării. Manifestaţia a fost iniţiată de două asociaţii civice din Iaşi, – Moldova vrea autostradă şi „Împreună pentru A8“, cu filiale în toată regiunea, iar organizatorii spun că va fi cel mai mare protest motorizat care a avut loc vreodată în România.
Potrivit acestora, sute de maşini din judeţe precum Iaşi, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Galaţi, Vrancea, Brăila, Buzău, Harghita şi Mureş se vor deplasa încolonate spre Bucureşti, la ora 17 urmând să ajungă în Piaţa Victoriei. De la Iaşi, plecarea a fost stabilită la ora 7.00, din Piaţa Unirii.
„Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari în zona Moldovei, nu numai că nu s-a construit niciun metru de autostradă, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte!“, se arată într-un comunicat al organizatorilor. Asociaţiile au explicat că, în cazul autostrăzii A8 (Iaşi – Târgu Mureş) au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situaţia fiind în momentul de faţă tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007.
Organizatorii spun că A8 este vitală pentru Moldova, pentru că leagă această regiune de rutele europene. În ceea ce priveşte A7 (Ploieşti – Suceava), au fost amânate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în 5 ani. „Protestul atrage atenţia Guvernului României, Ministerului Transporturilor, CNAIR, că lipsa autostrăzilor blochează investiţiile regionale, creează subdezvoltare, dezechilibre la nivelul României, generează emigrări masive ale forţei de muncă – şi că răbdarea celor 7 milioane de români, din Moldova şi restul judeţelor care depind economic de A7 şi A8, s-a terminat“, se mai arată în comunicat.
Organizatorii protestului au solicitat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Transporturilor, Lucian Şova, cu scopul de a primi garanţii oficiale ferme şi o foaie de parcurs cu termene şi acţiuni clare pentru deblocarea construcţiei autostrăzilor A8 şi A7.
”Cele două autostrăzi sunt „esenţiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România“, după cum au precizat organizatorii.
Cele două asociaţii au transmis către Guvern şi un set de cinci solicitări: termene clare pentru realizarea autostrăzilor, renunţarea la transformarea A7 în drum expres, un ritm accelerat de lucru în implementarea investiţiilor, eficientizarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi, nu în ultimul rând, înfiinţarea unui Departament pentru Infrastructură în Moldova în subordinea directă a primului-ministru. „De modul în care Guvernul României va da curs acestor solicitări va depinde calendarul acţiunilor noastre civice, care se vor opri numai când investiţiile A8 şi A7 vor fi finalizate“, au mai spus organizatorii.
Din Iaşi vor pleca două coloane de maşini, una prin Târgu Frumos – Bacău, iar cealaltă prin Vaslui. Pe cele două trasee spre Bucureşti se vor alătura şi maşinile din celelalte judeţe, iar principalul loc de joncţiune va fi la Tişiţa (judeţul Vrancea) în jurul orei 12. Din acest punct, marşul motorizat va continua pe ruta Focşani – Rm. Sărat – Buzău – Urziceni – Voluntari – Bucureşti.
Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, poliţiştii le recomandă şoferilor să manifeste disciplină în trafic, să mărească distanţa de siguranţă faţă de vehiculele dinainte, să nu efectueze manevre periculoase şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri prezenţi în teren.