Evenimentul Zilei > International > Manifestații dure împotriva restricțiilor. Polițiști răniți în confruntările cu demonstranții
Manifestații dure împotriva restricțiilor. Polițiști răniți în confruntările cu demonstranții

Manifestații dure împotriva restricțiilor. Polițiști răniți în confruntările cu demonstranții

Sute de protestatari s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a manifesta împotriva restricţiilor antiepidemice şi împotriva vaccinării.

Londonezii nu au ținut cont de avertismentele poliţiei că ar putea încălca regulile de distanţare socială, relatează dpa.

Printre principalii vorbitori s-a aflat excentricul teoretician al conspiraţiilor David Icke, care a luat cuvântul în Trafalgar Square, în aplauzele mulţimii şi scandări de ‘Libertate! Liberate!, la mitingul „Nu consimţim”.

„Nu vom ceda controlul asupra vieţilor noastre şi asupra vieţilor copiilor noştri (unor oameni ca) ministrul sănătăţii Matt Hancock’, a spus Icke. ‘Ne aflăm în mijlocul unei înşelătorii extraordinare, aproape inimaginabile”, a susţinut el.

Protestatarii purtau pancarte cu mesaje precum „Nu vaccinurilor obligatorii” şi „COVID-1984’”, cu referire la romanul distopic ‘1984’ al scriitorului George Orwell.

Poliţa londoneză a eliberat ulterior piaţa, în urma unor ciocniri cu manifestanţii, după ce a avertizat de mai multe ori mulţimea că încalcă legea anti-COVID-19, care permite desfăşurarea de proteste cu condiţia respectării regulilor de distanţare socială.

Potrivit agenţiei Reuters, câţiva poliţişti au fost răniţi după ce le-au ordonat miilor de protestatari din Trafalgar Square să se disperseze.

„Vrem să fim clari, acest protest nu mai este exceptat de la reguli. Le cerem participanţilor să se disperseze. Din nefericire, câţiva poliţişti au fost răniţi”, a scris poliţia metropolitană pe Twitter.

Noile restricții, impuse de autoritățile britanice din august, includ și o interdicție a întâlnirilor între diferite familii în casa uneia dintre ele. Măsuri similare au fost impuse în 18 zone din Greater Manchester, Leicester, West și East Yorkshire, ca și în orașul scoțial Aberdeen, informează Agerpres.

Nu este prima dată când cetățenii din Regatul Unit ies în stradă. Cu trei săptămâni în urmă, protestul intitulat „Uniți pentru Libertate” își propune să facă presiuni pentru a relaxa măsurile restrictive legate de lupta împotriva pandemiei, precum obligativitatea purtării măștii, restricțiile de călătorie și vaccinarea obligatorie.

 

Sâmbătă, Marea Britanie a raportat 6.042 de cazuri noi de infectare, precum şi 34 de decese printre cei testaţi pozitiv în ultimele 28 de zile.