Consumul mai multor proteine ar putea ajuta femeile să îmbătrânească sănătos

Consumul mai multor proteine ar putea ajuta femeile să îmbătrânească sănătos Consumul mai multor proteine ar putea ajuta femeile să îmbătrânească sănătos. Sursa foto Arhiva EVZ

Noile cercetări sugerează că obținerea unei cantități suficiente de proteine ar putea fi o modalitate bună de a începe să îmbătrâniți într-un mod sănătos.

Consumul mai multor proteine ar putea ajuta femeile să îmbătrânească sănătos. Un studiu publicat miercuri în The American Journal of Clinical Nutrition a constatat că femeile în vârstă care au consumat mai multe proteine, în special din alimente pe bază de plante, cum ar fi cerealele și fasolea, erau mai sănătoase.

Din 1986 până în 2016, cercetătorii de la Universitatea Tufts au analizat informații de la peste 48.000 de femei care lucrau în domeniul sănătății. Studiul a avut în vedere femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, care erau sănătoase la începutul studiului.

Cât de multe proteine este bine să mâncăm

Cercetătorii s-au uitat la sondajele care le întrebau pe femei despre ceea ce mâncau pentru a-și da seama cât de multe proteine consumau. Apoi au comparat aceste informații cu cât de sănătoase erau femeile în general.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei au descoperit că femeile care mâncau mai multe proteine erau mult mai puțin predispuse la boli de inimă, cancer, diabet și declin cognitiv, toate acestea fiind legate de înaintarea în vârstă. Cercetătorii au analizat cât de multe proteine au mâncat oamenii, împărțindu-le la numărul de calorii pe care le-au consumat. De exemplu, persoanele care își luau aproximativ 18% din calorii din proteine aveau mai multe șanse de a ajunge să fie vârstnici sănătoși decât persoanele care își luau doar 15% din calorii din proteine.

proteine vegani

Consumul mai multor proteine ar putea ajuta femeile să îmbătrânească sănătos. Sursa foto Dreamstime

Care sunt cele mai bune proteine

Autorul principal al studiului, Andres Ardisson Korat, este om de știință la Centrul de Cercetare a Nutriției Umane pentru Îmbătrânire Jean Mayer USDA de la Universitatea Tufts. El a spus că nu toate proteinele sunt la fel de bune pentru oameni.

Femeile care consumau în principal proteine de origine vegetală aveau cu 46% mai multe șanse decât colegele lor să rămână sănătoase pe măsură ce îmbătrâneau și să nu aibă boli cronice majore sau alte deficiențe fizice sau mentale.

Femeile care își luau majoritatea proteinelor din surse animale, cum ar fi carnea de vită, lactatele și ouăle, aveau cu 6% mai puține șanse de a rămâne sănătoase, în parte pentru că erau îngrijorate de lucruri precum colesterolul ridicat. Totuși, le era mai bine decât femeilor care mâncau mai puține proteine în general.

„Cele care au consumat cantități mai mari de proteine de origine animală au avut tendința de a avea mai multe boli cronice și nu au reușit să obțină îmbunătățirea funcției fizice pe care o asociem în mod normal cu consumul de proteine”, a declarat Korat într-un comunicat de presă.

dieta

Consumul mai multor proteine ar putea ajuta femeile să îmbătrânească sănătos. Sursa: Arhiva EVZ

Adăugarea mai multor plante în dieta dumneavoastră vă poate ajuta să obțineți proteine și nutrienți importanți. Arahidele, soia, fasolea și alte leguminoase, precum și cerealele integrale, cum ar fi ovăzul și quinoa, nucile și semințele, sunt toate surse vegetale de proteine.

Ce au constatat cercetătorii

Cercetătorii s-au gândit că alimentele pe bază de plante ar fi putut ajuta la studiu, deoarece sunt pline de nutrienți precum fibre, vitamine și polifenoli, care sunt substanțe chimice care opresc inflamația.

Proteinele sunt, de asemenea, importante pentru construirea mușchilor, ceea ce ne ajută să nu slăbim pe măsură ce îmbătrânim. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma ce ar putea face ca proteinele pe bază de plante să fie mai bune pentru sănătate.

În general, cercetătorii au spus că, dacă doriți să trăiți mai mult, ar trebui să consumați în principal proteine vegetale și să adăugați în dieta dumneavoastră puțin pește, carne, ouă sau lactate pentru a obține vitamine și minerale precum fier și B12.

Rezultatele arată, de asemenea, că ar trebui să începeți să consumați suficiente proteine atunci când sunteți mai tineri, înainte de a începe să aveți probleme de sănătate.

„Obținerea majorității proteinelor din surse vegetale la jumătatea vieții, plus o cantitate mică de proteine de origine animală pare să fie favorabilă unei bune sănătăți și unei bune supraviețuiri până la vârste mai înaintate”, a declarat Korat în comunicat, potrivit Bussines Insider.