Evenimentul Zilei > Actualitate > Proprietarul unui restaurant din Italia, care a ucis un român, achitat
Proprietarul unui restaurant din Italia, care a ucis un român, achitat

Proprietarul unui restaurant din Italia, care a ucis un român, achitat

Mario Cattaneo, de 69 de ani, proprietarul unui restaurant din Casaletto Lodigiano, Lodi, Italia, care a ucis un hoț român, a fost achitat. Procurorii ceruseră pentru el o pedeapsă de 3 ani de închisoare.

Proprietarul italian Mario Cattaneo a fost achitat vineri, 24 ianuarie, în primă instanță, în procesul în care era judecat pentru moartea lui Petre Ungureanu, de 32 de an. Cattaneo fusese judecat de Tribunalul din Lodi sub acuzația de exces de legitimă apărare. Incidentul a avut loc în noaptea de 10 martie 2017, românul fiind împușcat din spate de către proprietarul restaurantului.

În rechizitoriu, procurorul ceruse o pedeapsă de trei ani de închisoare. După achitare, Cattaneo ar fi rămas așezat pe scaunul său preț de câteva minute, conform gazetaromaneasca.ro.

Procurorul a solicitat, de asemenea, stabilirea eventualelor fapte penale ale soției și fiului lui Cattaneo, ale căror prime mărturii date carabinierilor nu au coincis în unele puncte în ceea ce privește versiunea dată de Cattaneo.

Mario Cattaneo, acum în vârstă de 69 de ani, s-a apărat mereu, spunând că glonțul, care l-a lovit pe Ungureanu în timp ce fugea, a pornit din greșeală din arma sa, în timp ce se lupta cu unul din complicii hoțului, căzut la pământ. Ungureanu, rănit mortal, a fost găsit la 500 de metri de curtea casei lui Cattaneo, întins la pământ.

Procurorii cred că inculpatul nu a spus întregul adevăr. Cele mai multe îndoieli s-au concentrat asupra reacției lui, când cei patru hoți l-au închis în local, pentru a-și proteja fuga. Cattaneo a reușit să spargă ușa. „A fost o reacție instinctivă”, a spus el. „S-a dus voluntar în pericol”, a combătut procurorul din Lodi în sala de judecată.

Procesul lui Cattaneo a fost speculat politic de partidele de dreapta, în special de Liga și de Matteo Salvini, care și-a exprimat de mai multe ori susținerea pentru italian, afirmând că „întotdeauna este autoapărare când ucizi un hoț”. La fel, a fost apărat necondiționat și de Giorgia Meloni.

În sală s-a aflat și vicepreședintele Regiunii Lombardia, Riccardo de Corato, care și-a anunțat joi după-amiaza prezența la Lodi pentru a-l sprijini pe Cattaneo, căruia Regiunea i-a alocat deja 30.000 de euro pentru a contribui la costurile  electorale.