Evenimentul Zilei > Politica > Promisiunile uitate ale României
Promisiunile uitate ale României

Promisiunile uitate ale României

În momentul aderării la Uniunea Europeană, România și-a luat angajamentul să facă nişte reforme, dar de unele a uitat.

Vasile Puşcaş, negociatorul şef al aderării noastre la Uniunea Europeană, fost ministru pentru afaceri europene confirmă că România nu prea s-a ținut de cuvânt.

Din păcate, nu putem spune că le-am dus până la capăt şi câteva dintre ele cred că le-am chiar abandonat. Am să vă dau un exemplu: în primăvara lui 2004 ne-am angajat, împreună cu partenerii noştri europeni şi cu cei americani, să facem o reformă a administraţiei publice şi a funcţiei publice deoarece aplicarea acquis-ului comunitar şi intrarea în politicile europene, intrarea în procesul de integrare depindea foarte mult şi depinde în continuare foarte mult de calitatea administraţiei sau, cum spun cei de la Bruxelles, foarte frecvent, capacitatea administrativă.

Ei bine, acea strategie, agreată atât de actorii interni, cât şi de cei internaţionali, a rămas pe hârtie. Altă chestiune: politicile industriale, strategia de dezvoltare a industriei şi politicile industriale. Şi ea a rămas undeva în dosarele aderării, fără ca să se ia în considerare acest aspect.

Să vă mai dau încă un exemplu. În tratatul de aderare se pune un accent deosebit pe politica de dezvoltare rurală. Ei bine, în activitatea noastră, a României şi a guvernelor României, referitoare la politicile agricole comune, doar într-o mică proporţie s-a ţinut cont de politica de dezvoltare rurală şi, mai mult, a fost un fel de sarabandă din aceasta financiară cu iz electoralist pentru diferite localităţi, comune sau regiuni.

Lucrurile acestea evident că, până la urmă, arată că procesul de integrare europeană, care ar fi însemnat o schimbare de paradigmă a modernităţii noastre prin, şi subliniez, prin reformularea aspectelor noastre identitare în consonanţă cu acest proces de integrare, a fost la un moment dat lăsat la o parte şi totul s-a dus în plan aleatoriu, la întâmplare”, a declarat Vasile Pușcaș marți la RRA.