Propunerea vizează ca deciziile CCR să fie luate doar cu majoritate de două treimi, adică pentru adoptare o decizie are nevoie de 6 din cele 9 voturi, spre deosebire de majoritatea simplă de 5 la 4 care este aplicată în prezent.

„Suspiciunile de apărare a interselor ilegitime ale unor politicieni de către CCR apar tot mai des în discursul public. Aceste suspiciuni subminează autoritatea CCR mai ales în cazul deciziilor care favorizează politicieni implicați direct în numirea unor judecători CCR. Pentru a stopa această spirală a neîncrederii am depus o inițiativă legislativã de modificare a legii CCR astfel încât deciziile CCR să fie luate cu o majoritate de 2/3, obligând astfel judecătorii constituționali să găsească soluții în acord cu legea fundamentală şi nu în acord cu politicienii care i-au numit. Chem toți membrii Parlamentului să susțină acest demers. Orice altă soluție, precum cererile de modificare a Constituției sau desființarea CCR este demagogică", anunţă Pavel Popescu, citat de stiripesurse.ro.

 

Propunerea vină la două zile după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu o majoritate de 5 la 4, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a respectat legea când a refuzat să constuite completuri de trei judecători specializate, care să judece cazurile de corupţie.