Evenimentul Zilei > Economie > Vești alarmante de la Statistică. Producția industrială a României a scăzut cu 10%
Vești alarmante de la Statistică. Producția industrială a României a scăzut cu 10%

Vești alarmante de la Statistică. Producția industrială a României a scăzut cu 10%

Producția industrială a României a scăzut cu aproape 10% anul trecut, raportat la 2019, conform datelor statistice furnizate de INS.

Producția industrială a României a scăzut dramatic, anul trecut, conform INS.

Producția industrială a României a înregistrat o scădere de 9,2% în anul 2020, raportat la anul precedent, 2019. Institutului Naţional de Statistică a publicat, vineri, statisticile privind situația economică pe anul trecut. Scăderea producției industriale se datorează declinului înregistrat de cele trei sectoare industrial. Este vorba despre industria prelucrătoare, cea extractivă şi producţia şi furnizare energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Conform INS, în anul 2020, industria prelucrătoare a scăzut cu 10,2%. Industria extractivă a scăzut cu 9,9%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 2,7%.

În luna decembrie 2020, arată statisticile, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 8,8%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 13,1%. Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 13,7%. De asemenea, şi industria extractivă a înregistrat o creștere cu 3,9%.

Producția industrială a scăzut dramatic

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 0,9%. Acest lucru se datorează creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industrial. Este vorba despre industria extractivă (+3,4%), industria prelucrătoare (+0,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+ 0,4%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,6%. Creșterea este un efect al creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+2,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a avut o creștere de 3,8%. Industria extractivă a scăzut cu 3,8%.

De asemenea, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,6%. Sporul este susținut de creşterile producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3%). A crescut, de asemenea și industria prelucrătoare cu 1,2%. Industria extractivă a scăzut cu 4,4%.