Prodi, doctor Honoris Causa la Timișoara: ”Când am ridicat în Parlamentul European ideea eliminării graniţelor, aceasta a fost foarte prost privită”

Prodi, doctor Honoris Causa la Timișoara: ”Când am ridicat în Parlamentul European ideea eliminării graniţelor, aceasta a fost foarte prost privită”

Fostul președinte al Comisiei Europene, cunoscutul politician și economist italian Romano Prodi, a primit luni, la Universitatea de Vest din Timişoara titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum. În faţa unei audiențe numeroase, Prodi a ţinut un discurs emoționant despre politica europeană şi mondială.

Cunoscut drept unul dintre artizanii Uniunii Europene, Prodi a vorbit la Timișoara despre ideea unui continent fără granițe. ”Când am ridicat, în urmă cu mulţi ani, în Parlamentul European, ideea eliminării graniţelor, aceasta a fost foarte prost privită. Se spunea că este imposibil acest lucru. De trei ori am ridicat această problemă, și iată că a fost posibil”, a spus Romano Prodi. El a  numit UE drept ”o uniune a minorităţilor”.

În martie 1999, Consiliul European l-a desemnat pe Romano Prodi președinte al Comisiei Europene de la Bruxelles, funcție în care a fost confirmat în septembrie 1999 prin votul Parlamentului european. În cinci ani cât a stat în această funcție, a supervizat introducerea monedei unice euro și extinderea Uniunii Euorpene la 25 de tari. ”Am fost și voi rămâne un europenist incurabil”, a mai spus Prodi. El a avut un discurs despe punctele forte și punctele slabe ale UE. ”Procesul de extindere a uniunii, care i-a adus României numeroase beneficii politice și economice, a fost și rămâne un factor de neutralizare a disputelor dintre țări care nu fac parte din Uniune, dar urmează să se alăture acestei mari familii europene. Într-adevăr, exemplul cel mai clar de promovare internațională a valorilor democratice a fost tocmai extinderea Uniunii Europene, care a exportat în mod pașnic democrația spre beneficiul a milioane de persoane, printre care se numără și cele aproape 20 de milioane de români”.  

Italianul Romano Prodi, care a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Vest Timişoara, se adaugă listei de impresionante personalităţi din toate domeniile care beneficiază deja de această onoare. ”Titlul onorific conferit astăzi reprezintă modalitatea prin care UVT recunoaște pe deplin meritele deosebite ale domnului profesor Romano Prodi, dovedite în întreaga sa carieră profesională și politică. UVT recunoaște public meritele excepționale, prestigiul și contribuțiile majore aduse nu numai Uniunii Europene cât și întregii comunități internaționale”, a punctat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Romano Prodi a participat și la lansarea volumului „Europa. Scrieri și discursuri”, scris de Alcide De Gasperi.

Din 2010, de când a anunţat că se retrage din politică, Prodi ocupă diferite funcţii didactice în cadrul unor universităţi sau institute din China, Statele Unite ale Americii şi Europa. ( Sursa foto: Sebastian Tătaru)