Evenimentul Zilei > Politica > Procurorul General cere modificarea legilor privind imunitatea parlamentarilor și miniștrilor
Procurorul General cere modificarea legilor privind imunitatea parlamentarilor și miniștrilor

Procurorul General cere modificarea legilor privind imunitatea parlamentarilor și miniștrilor

Procurorul General, Tiberiu Niţu, cere modificarea legilor privind statutul parlamentarilor şi responsabilitatea ministerială.

El a precizat că două anchete penale au fost împiedicate de respingerea în Parlament a solicitărilor procurorilor de ridicare a imunității parlamentare, făcând referire la cazul Varujan Vosganian și Laszlo Borbely.

Ministerul Public a formulat, în septembrie 2014, o serie de propuneri Guvernului României, iar, în martie 2015, Camerei Deputaţilor. „Propunerile Ministerului Public au în vedere asigurarea celerităţii acelor proceduri parlamentare care influenţează cursul procedurilor judiciare, precum şi stricta delimitare a întinderii atribuţiilor autorităţii legislative în cadrul aceloraşi proceduri, în sensul că evaluarea probelor şi a oricăror aspecte privind oportunitatea măsurilor este atributul exclusiv al organelor judiciare”, susţine Parchetul General. Deputații vor să modifice procedurile de ridicare a imunității parlamentare, care ar trebui să devină mai simple și transparente. Însă, deputații UDMR, în frunte cu liderul lor Mate Andras Levente, nu vor consultări cu Parchetul General.

„Să vină și CSM și celelalte și să ne întrebe, că sunt de acord să avem o consultare, dar mai lăsați-mă în pace! Regulamentul Camerei îl facem pentru noi, nu pentru … și am respectat toate cele…”, a spus Mate Andras Levente, potrivit stenogramei ședinței conducerii Camerei Deputaților.