Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Procurorul Andrei Bodean, „Zdreanță II”, candidează la șefia DNA! Editorial de Mirel Curea
Procurorul Andrei Bodean, „Zdreanță II”, candidează la șefia DNA! Editorial de Mirel Curea

Procurorul Andrei Bodean, „Zdreanță II”, candidează la șefia DNA! Editorial de Mirel Curea

Ultimul candidat înscris la procedura de ocupare a funcției de șef al DNA este procurorul Andrei Bodean, de la DNA Constănța. Tupeu cât cuprinde, sau inconștiență? Probabil ambele, puse în mișcare de dorința disperată a acestuia de a ajunge într-o poziție din care să-și rezolve o serioasă problemă penală pe care o are. Procurorul Bodean, alături de un alt candidat la șefia DNA, Adina Florea de la Parchetul Curții de Apel Constanța, este vizat într-un dosar penal aflat în lucru la Parchetul ÎCCJ, pentru comiterea unor fapte deosebit de grave: trafic de influență, abuz în serviciu, fals și favorizarea făptuitorului.

Nu doar acest dosar este o veritabilă ghiulea legată de picioarele procurorului constănțean, ci și un dosar care, probabil, îl va urmări pe procuror toată viața: Dosarul „Sorin Calaigii”. În urmă cu ceva mai bine de un an, am relatat pe larg în Evenimentul Zilei, în câteva rânduri, detalii despre unul dintre dosarele instrumentate de Bodean, acela în care procurorul DNA l-a nenorocit pe avocatul constănțean Sorin Calaigii, pentru motivul jegos că nu a putut să-i seducă nevasta.

Arătam în ancheta publicată în EvZ sub titlul „Zdreanță, de la Ploiești, are un geamăn la Constanța! Un avocat face pușcărie, pentru că un procuror DNA nu a reușit să-i seducă soția”, cum abuzurile procurorilor DNA pot îmbrăca forme halucinante. Scriam pe marginea acestui caz că, după cazul procurorului Mircea Negulescu, zis „Zdreanță”, de la DNA Ploiești – despre halul de decădere a acestuia din condiția umană, presa a relatat cu probe și pe larg – un nou personaj se înfățișa în toată hidoșenia. Era vorba despre procurorul Andrei Bodean, de la DNA Constanța. Iată mai jos ceea ce relatam cu privire la acest personaj sinistru, în ediția din 6 martie 2017 a cotidianului Evenimentul Zilei, într-un editorial în care sintetizam elementele anchetei pe care o publicasem cu câteva zile înainte:

Din prieten apropiat de familie, procurorul DNA Andrei Bodean i-a devenit avocatului constănțean Sorin Calaigii dușman de moarte, mai corect, de libertate. Ruptura dintre cei doi a survenit în momentul în care procurorul și-a văzut spulberată intenția de a se culca cu soția avocatului. Mai mult, momentul a fost unul pe care, probabil, procurorul Bodean l-a perceput a fi de mare umilință, pentru că avocatul Calaigii l-a admonestat public pentru avansurile sexuale deșănțate făcute soției sale. Pe lângă judecătoarea Claudia Bodean, soția procurorului Bodean, de față la acel episod au mai fost și familiile prietenilor comuni, într-un moment festiv, în care toți petreceau Revelionul 2012-2013. Ceva timp mai târziu, ajutat de comisarul de poliție Ionuț Filip, de la IPJ Constanța, și de ofițerul SRI „Bogdan”, procurorul Bodean avea să se răzbune crunt. În baza unor denunțuri mincinoase, fabricate din dispoziția sa de membrii unui clan interlop, Ștefan Miron, tatăl, și trei fii ai săi, Ion, Vasile și Dănuț, foști clienți ai avocatului, toți condamnați pentru tentativă de omor și aflați în penitenciar, procurorul DNA Bodean l-a reținut, acuzat și trimis în judecată pe avocatul Calaigii pentru trei fapte de „trafic de influență”. Acesta avea să fie condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, în baza unui probatoriu demn de un scenariu pentru benzi desenate.

Cum era și firesc, de la începutul anchetării sale, avocatul Calaigii a solicitat recuzarea procurorului și preluarea  anchetei de la DNA Constanța, la DNA București, în baza invocării  legale și argumentate a existenței suspiciunii rezonabile că imparţialitatea procurorului este serios afectată. Șefa DNA de atunci i-a respins avocatului Calaigii, însă, fără să clipească, cererea. Laura Codruța Kovesi a fost de părere că ”nu s-a făcut în niciun fel dovada lipsei de imparțialitate și bună-credință a organelor de urmărire penală din cadrul Serviciului Teritorial Constanța.”

Nu ar mai fi de adăugat decât faptul că anchetă publicată la acea vreme de mine se baza integral pe documente din dosarul ticluit de procurorul Andrei Bodean împotriva avocatului Sorin Calaigii și pe declarații luate de mine personal, date și semnate în fața mea.