"Este revoltătoare situaţia că stabilirea tarifelor la energie electrică în funcţie de înţelegeri şi interese personale sau de grup, iar nu pe criterii economice obiective, se reflectă în ultimă instanţă, în facturile suportate de consumatorii de produse şi servicii", se menţionează în referatul prin care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Tribunalului Bucureşti, în 6 iunie, arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi a directorului Enel Florin Gugu, citat de mediafax.ro.

Despre şpăgi

Potrivit anchetatorilor care instrumentează acest caz, caracterul necuvenit al foloaselor obţinute, constând în încheierea acordului-cadru şi a celor două contracte de execuţie lucrări, precum şi în obţinerea de referinţe pentru licitaţii ulterioare, rezidă, în primul rând, în modul în care s-a asigurat selectarea de către decizionalii Enel a firmei ElectroAlfa International, prin aceea că directorul din Enel, Florin Gugu, a avut în vedere contribuţia lui Claudiu Sorin Dumbrăveanu la obţinerea unor soluţii avantajoase pentru Enel, sens în care a ţinut cont de intervenţia acestuia în favoarea firmei agreate, chiar in condiţiile in care se cunoştea că aceasta practica preţuri mai mari decât preţul pieţei, existând o viciere a deciziei de desemnare a câştigătorilor.

"În al doilea rând, caracterul necuvenit al foloaselor vine din încălcarea disp. art. 2 şi 3 din OUG nr. 34/2006, modif. prin Lg. nr. 193/2013, respectiv a principiilor de promovare a concurenţei între operatorii economici, de garantare a tratamentului egal şi nediscriminator, de asigurare a transparenţei şi integrităţii procesului de achiziţie publică. Relaţiile pe care reprezentanţii ElectroAlfa au reuşit să şi le creeze în interiorul Enel prin intermediul lui Dumbrăveanu şi Gugu au condus la oferirea de către licitant a unui preţ corespunzător pentru a fi desemnaţi câştigători", se mai arată în documentul citat.

Arestare respinsă

Tribunalul Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, cercetaţi într-un dosar de corupţie. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.