Procesul soldatului american Gordon Black a început la Vladivostok

Procesul soldatului american Gordon Black a început la Vladivostok

Militarul american Gordon Black, care nu era la prima „întâlnire” cu poliția rusă, este judecat la Vladivostok sub acuzația de furt a 10.000 de ruble (circa 105 euro) și amenințare cu moartea.

Black a cooperat cu anchetatorii

Gordon Black, care este judecat la Vladivostok, în Extremul Orient rus, și-a exprimat încrederea în componența instanței. El a pledat parțial vinovat de furt și nevinovat în cazul acuzației de amenințare cu moartea.

"Nu (nu pledez vinovat pentru ameninţare cu moartea)", a declarat Black, citat de RIA. "Parţial (la furt), nu a existat nicio intenţie", a mai spus el.

Black a fost reţinut pe 2 mai sub suspiciunea că a furat de la iubita sa rusoaică. Citând procurori locali, presa independentă rusă a relatat că acesta a fost acuzat ulterior şi de ameninţare cu moartea la adresa acesteia. RIA a relatat că Black a cooperat cu anchetatorii, cărora le-a dat mai multe amănunte despre incident.

Ne puteți urmări și pe Google News

„El a returnat banii prin Josh (o cunoștință a inculpatului - nota TASS). Ea trebuia să primească banii prin Josh și, de asemenea, să colecteze banii de la apartament <...> A trimis banii prin Josh de două ori: prima dată cu aproximativ o săptămână înainte de incident și a doua oară - imediat a doua zi dimineață după [incident] a spus inculpatul în sala de judecată”, relatează agenția rusă de știri TASS.

Black a declarat că, chiar înainte de a ajunge la Vladivostok din Coreea de Sud, a transferat victimei aproximativ 300.000 de ruble (circa 3.150 de euro).

Americanul avusese deja o primă „întâlnire” cu poliția rusă

Instanța a început examinarea probelor. După cum însăși victima a explicat la întâlnire, ea a fost cea care a emis viza de invitație cu care Black a intrat în țară. Totodată, femeia notează că în perioada în care s-au întâlnit, de mai multe ori s-a confruntat cu izbucniri de violență din partea lui Black. Din această cauză, americanul avusese deja o primă „întâlnire” cu poliția rusă chiar înainte de a fi reținut pentru furt. Victima a mai confirmat că Black a contribuit cu cei mai mulți bani pentru închirierea unui apartament pentru o lună în care au locuit împreună.

Ședința de judecată a fost amânată pentru 17 iunie.

Militarul american Gordon Black, arestat la Vladivostok sub acuzația de furt a 10.000 de ruble (circa 105 euro) și amenințare că-și va ucide partenera, și-a recunoscut parțial vinovăția în urma unei anchete și a transferului cazului în instanță. Black este acuzat de faptul că, în mai 2024, în timp ce se afla în apartamentul de pe strada Sakhalinskaya din Vladivostok, în urma unor certuri, și-a apucat partenera de gât, gest pe care aceasta l-a perceput-o ca pe o amenințare reală pentru viața ei. Apoi, militarul american, neavând fonduri proprii, a furat 10.000 de ruble din portofelul victimei.

A cheltuit banii pentru propriile nevoi, inclusiv pentru plata camerei de hotel în care a fost reținut.

Gordon Black este sergent de stat major în armata Statelor Unite. El era staționat în Republica Coreea, la Camp Humphreys, bază din afara Seulului, iar după ce și-a terminat serviciul a mers la Vladivostok pentru a vizita o rusoaică cu care a avut o relație romantică.

Black a încălcat regulile armatei SUA

Potrivit poliției Primorye, plângerea cu privire la furt a fost depusă de o rusoaică din Vladivostock care l-a cunoscut pe Black în Republica Coreea, unde lucra. Revenind la Vladivostok, fata a continuat să comunice online cu tânărul.

Amanta rusoaică a lui Gordon Black

Amanta rusoaică a lui Gordon Black. Foto: Facebook

Când a ajuns în Primorsky Krai, cuplul a avut un conflict. După ce Black a plecat, prietena sa a descoperit banii lipsă și a apelat la forțele de ordine pentru ajutor.

Polițiștii l-au găsit pe suspect într-unul dintre hotelurile din oraș. Până atunci, cumpărase deja bilete de avion și intenționa să zboare acasă. În prezent, bărbatul este reținut în centrul de arest preventiv nr. 1 al Serviciului Federal de Penitenciare al Rusiei pe teritoriul Primorsky.

Mama lui Gordon Black, Melody Jones, a declarat pentru Reuters că militarul şi-a urmat amanta în Rusia, chiar dacă "se certau ca pisica şi câinele".

Veteran de război în Irak şi Afganistan, Black a încălcat regulile armatei SUA, călătorind în Rusia fără a primi permisiunea şi, mai mult, a zburat prin China pentru a ajunge acolo, a declarat Pentagonul.

Nici autorităţile ruse, nici Pentagonul, nici soţia lui Black şi nici mama acestuia nu au sugerat că ar exista acuzaţii de spionaj la adresa militarului american.

Ministerul rus de Externe a declarat, la rândul său, că acest caz nu are niciun element politic.