Chinezii îi caută pricină și lui Putin! Vladivostokul a fost al nostru!

Chinezii îi caută pricină și lui Putin! Vladivostokul a fost al nostru!

Politicile coordonate ale Chinei și Rusiei în domeniul afacerilor externe și al eforturilor economice sunt contrazise de fisuri istorice care ar putea împiedica o cooperare și o alianță adevărată.

În ciuda participării planificate a Chinei la exercițiile anuale ale Caucaz 2020 din Rusia în perioada 21-26 septembrie, istoria chino-rusă este atât de plină de războaie, tratate inegale și rasism,încât există puține probabilități ca actuala cooperare militară să reușească să se transforme într-o alianță.

China a susținut chiar recent că Vladivostok, cel mai important oraș din Orientul Îndepărtat al Rusiei, este teritoriu istoric chinez.

China pare să vadă Rusia mai puțin ca partener economic decât ca sursă de extracție a energiei și a materiilor prime.

În timp ce dezaprobă atacurile Rusiei asupra statelor suverane, China pare să nu aibă nicio problemă în afirmarea propriei voințe asupra  altor state, de exemplu, cele din sudul și estul mării Chinei, India și Insulele Galapagos.

Actuala cooperare ruso-chineză pare bazată pe ideea că „dușmanul dușmanului meu este prietenul meu”. Se pare că ambele țări cred că opoziția față de SUA este în interesul lor național. China dorește ca SUA să se retragă din angajamentele sale militare și diplomatice din Pacificul de Vest, permițând astfel Beijingului să-și afirme supremația în Asia, cel puțin pentru început.

Rusia pare să dorească ca SUA să se desprindă de alianța NATO, veche de zeci de ani, permițând astfel Moscovei să își reafirme dominația în regiunea baltică și Europa de Est.

La sfârșitul secolului al XVII-lea ruși se aflau în conflict cu dinastia Qing din China. După o serie de ciocniri din anii 1680, cele două imperii au stabilit temporar o graniță de-a lungul malurilor râului Amur, separând China Manciuriană de Extremul Orient rus. Cu toate acestea, chinezii s-au arătat nemulțumiți de intrarea Rusiei într-o regiune pe care Beijingul o considera curtea din spate. Chinezii par, de asemenea, că s-au simțit umiliți de înfrângerile din războaiele ulterioare cu Rusia și de faptul că au fost constrânși să semneze ceea ce Beijingul încă mai numește „tratate inegale”.

Conflictele militare din secolele XVIII și XIX și o rivalitate ideologică acerbă la sfârșitul secolului XX, ar putea fi, de asemenea, un obstacol în calea unei alianțe bilaterale durabile. Unii comentatori chinezi susțin că Rusia ocupă încă sute de mii de kilometri pătrați de teritoriu chinez pe care l-a confiscat în vremea Imperiului țarist, scrie gatestoneinstitute.org.

Ne puteți urmări și pe Google News