Evenimentul Zilei > Social > Procedura de eliberare a concediului medical pentru carantină şi izolare. Precizările CNAS
Procedura de eliberare a concediului medical pentru carantină şi izolare. Precizările CNAS

Procedura de eliberare a concediului medical pentru carantină şi izolare. Precizările CNAS

Certificatele de concediu medical pentru carantină şi izolare se eliberează de medicul de familie.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prezentat reglementările prin care se acordă certificatele de concediu medical pentru carantină și izolare, în contextul pandemiei de coronavirus. Precizările au fost făcute prin intermediul unui comunicat de presă.

Proiectul de Ordin al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS, prin care vor fi modificate și completate Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, a fost postat în transparență decizională, începând cu data de 31 iulie 2020.

Ce prevede proiectul

Potrivit proiectului, persoanele pentru care s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, li se pot acorda potrivit prevederilor OUG 158/2005, certificatele de concediu medical în baza actelor normative în vigoare la data acordării.

Cine eliberează certificatele de concediu medical

Pentru persoanele aflate în carantină, indiferent de locul în care a fost instituită, dar și pentru cele pentru care s-a impus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie. Ele se eliberează pe baza documentelor eliberate de direcțiile de sănătate publică în care sunt precizate și perioadele pentru care au fost stabilite măsurile de carantină sau izolare.

Începând cu 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital, potrivit romaniatv.net.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.