Prioritatea zero pentru Guvern.

Românii vor trebui convinși să folosească mijloacele de transport prietenoase cu mediul. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că autoritățile vor oferi facilități celor care vor să utilizeze mijloace de transport ecologice.

Ministerul Mediului a lansat, miercuri, „Programul Vinerea Verde”. În fiecare vineri, se recomandă deplasarea cu transportul public, bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.

„Am venit azi la minister cu o bijuterie de maşină electrică pe care mi-a împrumutat o Tanczos Barna. Am acceptat asta pentru că susțin inițiativa de a institui Vinerea verde. Guvernul vrea să lanseze o politică publică despre faptul că trebuie sa fim mult mai atenți cu mediul. Și să folosim mijoace de transport prietenoase cu mediul”, a declarat Raluca Turcan.

 Prioritatea zero pentru Guvern

Potrivit spuselor sale, în România poluarea a atins cote destul de importante, iar acest lucru ne afectează pe toți.

„În România suntem responsabili pentru o poluare cu 7.000 de kilograme de CO2. ceea ce pe fond ne afectează pe toți. Daca vom reuși să-i convingem pe cât mai mulți români să se deplaseze cu mijloace de transport prietenoase. Autoritățile vor trebui să fie atente și să ofere facilități pentru ca românii să folosească mijloace de transport prietenoase”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a precizat că folosește bicicleta în timpul liber, însă, la minister vine cu mașina pentru că este destul de ocupată și nu are timp liber la dispoziție.

„Mă gândeam să vin cu bicicleta pentru că sunt sportive. (…) Merg mult cu bicicleta, dar în timpul liber. Nu vreau să fiu ipocrită și să spn că vin cu bicicleta la birou. Am mai făcut asta de câteva ori când eram vicepremier. Dar din păcate suntem presați de timp”, a mai spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că  Ministerul Muncii urmează să schimbe mașinile și să achiziționeze autoturisme electrice.

Programul Vinerea Verde

Ministerul Muncii a lansat programul „Vinerea Verde”, al cărui scop este reducerea nivelului de poluare. Astfel, se recomandă fiecărui posesor de autoturism să renunțe pentru o zi pe săptămână, vinerea, la deplasarea cu aceasta. În schimb, ei ar trebui să apeleze la mijloacele de transport în comun sau prietenoase cu mediul.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că primii care vor pune în practică recomandarea vor fi chiar angajații instituțiilor publice.

Mai mult, ministrul a propus ca în fiecare zi de vineri, călătoria cu mijloacele de transport în comun să fie gratuită.