Evenimentul Zilei > Politica > Românii primesc cea mai cruntă veste de la ministrul Mediului. Ce se va întâmpla cu centralele de apartament 
Românii primesc cea mai cruntă veste de la ministrul Mediului. Ce se va întâmpla cu centralele de apartament 

Românii primesc cea mai cruntă veste de la ministrul Mediului. Ce se va întâmpla cu centralele de apartament 

Românii primesc cea mai cruntă veste de la ministrul Mediului. Din păcate va fi inerzis să se mai monteze centrale termice de apartament.

Românii primesc cea mai cruntă veste de la ministrul Mediului. Tanczos Barna va cere să nu se mai acorde autorizaţii de construcţie fără centrală comună. Motivul invocat: poluarea masivă vine în mare măsură de la centralele termice de apartament.

Românii primesc cea mai cruntă veste de la ministrul Mediului. Ce se va întâmpla cu centralele de apartament

Aşdar, ministrul Mediului dorește să nu mai fie emisă nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc.

În opinia sa, poluarea mare e o consecință a faptului că: „de 20 de ani, cel puțin, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea poluării. Nici pe poluarea industrială, nici pe poluare casnică din încălzirea rezidențială. Sunt din ce în ce mai multe centrale de apartament individuale pentru că nu merge sistemul centralizat de termoficare”.

Tanczos Barna: „Noi am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc. Pentru că o centrală pentru fiecare apartament, aduce poluarea la nivelul solului, mai aproape de sol. Cu cât aceste centrale sunt mai jos, cu atât este mai rău. Cu cât aceste centrale au un coș la 40 – 50 metri, cu atât e mai bine. De aceea e preferat un sistem centralizat de încălzire și apă caldă”,  a mai declarat ministul Mediului.

La bloc: doar centrală comună

Şi continuă: „Așteptăm, aceste PUZ-uri și modificări sunt clare. Sper să ajungem la un moment dat la o decizie fermă în care să nu mai emită autorizație de construire pentru blocuri noi fără centrala comună. Și încălzirea centralizată CET ar trebui să permită acest lucru, dar e mai complicat”, a declarat ministrul la digi24.

Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, proiectele de instalaţii de gaze care alimentează centrale termice cu coşuri individuale în apartamente nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte, pentru a fi montate.