Evenimentul Zilei > International > Prințul moștenitor al Arabiei Saudite șochează din nou lumea. Se repetă cazul Khashoggi?
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite șochează din nou lumea. Se repetă cazul Khashoggi?

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite șochează din nou lumea. Se repetă cazul Khashoggi?

Cine crede că obiceiul de a ține ostatici copiii pentru a putea controla părinții a apus odată cu dispariția Imperiului Otoman se înșală. Și astăzi, în Orient, metoda e folosită la cel mai înalt nivel. După asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, Arabia Saudită pare să fie din nou  implicată într-un caz revoltător.  Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, este acuzat că i-ar fi luat ostatici pe copiii unui responsabil de rang înalt care a fugit din țară în urmă cu trei ani și refuză să se întoarcă. Ziarul turcesc Sabah are amănunte!

“Doi dintre copiii unui fost responsabil saudit de rang înalt, Saad Aljabri, sunt ținuți ostatici de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, afirmă fiul cel mai mare al lui Aljabri, Halid.

El susține că aproximativ 50 de membri ai serviciilor de securitate au descins în 20 de mașini la casa lor și i-au răpit pe frații săi, în vârstă de 20 și 21 de ani.

Halid, care trăiește de aproximativ trei ani cu tatăl său în Canada, spune că locuința lor din Riad a fost percheziționată, discurile din camerele de supraveghere au fost luate și frații săi au fost reținuți, fără nicio acuzație sau nicio altă precizare.

Halid spune că frații săi au fost răpiți pentru a pune presiune pe tatăl lor să se întoarcă în Arabia Saudită.

„Nici nu știu dacă frații mei mai trăiesc sau nu. Nu este nicio îndoială că dacă tatăl meu se întoarce în țară, va fi arestat. Pot face orice vor spunând minciuni”.

Dr. Saad Aljabri, a ocupat mai multe demnități de rang înalt în stat, inclusiv funcția de ministru, până în anul 2015. Când a murit regele Abdullah bin Abdul Aziz, își făcea lucrarea de doctorat pe tema inteligenței artificiale și avea legături apropiate cu agențiile occidentake  de informații.

Cunoscut drept apropiat al fostului prinț moștenitor Muhammad bin Nayef, Saad Aljabri a avut numeroase dezacorduri cu Muhammad bin Salman, ajuns ministru de Interne odată cu venirea pe tron a lui Salman bin Abdul Aziz.

Opozant al intervenției Arabiei Saudite în războiul civil din Yemen, Saad Aljabri a fugit în Canada în 2017, după lovitura de palat organizată de Muhhamad bin Salman în urma căreia acesta a devenit prinț moștenitor.