Evenimentul Zilei > Actualitate > ”Prințul Clisurii”, suspect într-un dosar de fraudare a fondurilor europene
”Prințul Clisurii”, suspect într-un dosar de fraudare a fondurilor europene

”Prințul Clisurii”, suspect într-un dosar de fraudare a fondurilor europene

Fostul primar al comunei Pojejena, din Caraș Severin, a devenit, oficial, suspect într-un dosar de fraudare a fondurilor europene în care prejudiciul trece de 1 milion de euro. Supranumit ”Prințul Clisurii”, Omer Radovancovici a făcut istorie ca șef al celei mai tari rețele de contrabandă cu țigări din România, fiind arestat de DIICOT la doi ani după ce a fost ales pentru prima dată primar.

Problemele cu oamenii legii nu l-au oprit însă să facă o adevărată carieră politică. Omer Radovancovici a avut mai multe mandate de primar, în 2013 fiind încarcerat în baza unei condamnări definitive în dosarul de contrabandă, moment în care, la alegerile anticipate organizate în comună, a fost aleasă primar soția sa. Aceasta a și confirmat pentru EVZ faptul că soțul ei a primit zilele trecute calitatea de suspect în dosarul DNA privind amenajarea portului comunei. ”Soțul meu nu este inculpat, are calitatea de suspect. Nu cred că vă răspunde la telefon”, a declarat pentru EVZ Mira Radovancovici.

Dosarul instrumentat de DNA Timișoara are în vedere fraudarea fondurilor europene, în cadrul  unui proiect transfrontalier România – Serbia, în care părțile implicate sunt Consiliul Județean Caraș-Severin, cel local din Pojejena, dar și de municipalitatea din Kladovo (Serbia). Prejudiciul se ridică la 1,2 milioane de euro.

Cu bani europeni, la Pojejena trebuia construit un port și cumpărat un catamaran, printre altele. Conform informațiilor EVZ, reprezentanți din cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care ulterior au sesizat procurorii DNA, au constatat că ”portul” e o platformă de beton, iar catamaranul nu a mai apărut, iar în ciuda acestor aspecte, lucrările au fost recepționate. Ulterior, din Serbia s-a cumpărat o ambarcațiune care nu putea naviga, conform legislației românești, după care aceasta ar fi necesitat și reparații, plătite către sârbi de partea română, cu o sumă de ordinul a zeci de mii de euro.