Curtea de Apel Bucureşti a  dat pe 9 aprilie 2014 decizii definitive într-un dosar de trafic de influenţă la magistraţi.

Emilian Prodan, fost Ioan Grigore Prodan, fost comisar general al Comisariatului pentru Societatea Civilă (organizaţie neguvernamentală) şi înscris ca avocat în Baroul Bota: 2 ani şi 8 luni cu executare.

Remus Mincă: 3 ani şi 6 luni cu executare

Sidonia Marin, Prinţesa Magiei Albe (foto): 3 ani şi 6 luni cu executare

Andrea Cristina Theodora Lider : 3 ani şi 6 luni cu executare

Constantin Mişu, fost Mişu Lider: 2 ani de închisoare cu suspendare

Instanţa a mai decis confiscarea sumei de 35.000 de euro de la Emilian Prodan, ca reprezentând contravaloarea autoturismului ce a format obiectul infracţiunii de trafic de influenţă. Hjudecătorii au decis confiscarea sumei de 8.750 de uero repreyentând suma pentru cumpărarea influenţei de la Remus Mincă, Sidonia Marin, Andrea Cristina Theodora Lider şi Constantin Mişu.

Povestea şpăgii

Totul începe în aprilie 2009, când mascaţii i-au săltat pe soţul Sidoniei, Fabian Marin, dar şi pe cei doi fii, Ahmed, zis Unicatu, şi pe Romeo, zis Sofian, precum şi pe un nepot, Laurenţiu Marin, zis Solomon. Ei au fost arestaţi pentru infracţiuni cu violenţă, camătă şi şantaj. Disperată, vrăjitoarea a încercat să-şi elibereze prin orice mijloace familia. Cum farmecele sale nu au avut efect în faţa magistraţilor, ea a încercat să influenţeze completul de judecată şi le-a promis bani celor care o vor ajuta să-şi vadă soţul acasă.

„Omule, e şi cam piperat!"

Salvarea vrăjitoarei a venit de la Remus Mincă, zis Nat, concubinul Roxanei Lider, zisă Dalila. Dalila este fiica Reginei Luminiţa – pe numele real Andrea Cristina Theodora Lider- care a anunţat că a găsit un om influent, dispus – în schimbul unor sume de bani – să intervină pe lângă magistraţi. Remus Mincă era samsar de maşini second-hand, fiind monitorizat într-un dosar privind furtul a 200 de limuzine din Occident. Cel care i-a promis că va interveni era Grigore Prodan, şeful unei organizaţii nonguvernamentale numite Comisariatul pentru Societatea Civilă.

Potrivit procurorilor DNA, la sfârşitul lunii aprilie 2009, Prodan a cerut 45.000 de euro şi un autoturism de lux pentru a interveni pe lângă magistraţii din cadrul Tribunalui Bucureşti şi ai Judecătoriei Sectorului 5. Potrivit interceptărilor telefonice realizate în dosar, s-a negociat şi un avans în euro, aproximativ 5.000 de euro, dacă ar fi eliberaţi toţi arestaţii. În noaptea de 29 spre 30 aprilie, Grigore Prodan, aflat la volanul BMW-ului X5 primit de la vrăjitoare, a fost oprit de un echipaj de poliţie în zona Arcului de Triumf, deoarece a depăşit viteza. Potrivit procurorilor, pentru a evita controlul el s-a recomandat ca fiind general şi a prezentat o legitimaţie de tip Comisariatul pentru Societatea Civilă (CSC), asemănătoare cu cele emise de SRI. Echipajul de poliţie a consemnat în raport numărul de înmatriculare al maşinii cu menţiunea „misiune MI", dar fără a aplica vreo sancţiune. În ziua de 30 aprilie, angajaţii CSC au observat echipa operativă a DNA care filma BMW-ul parcat în apropierea sediului. Dându-şi seama că este filat, Prodan a încercat stergerea urmelor: o persoană care a rămas neidentificată a luat autoturismul şi l-a returnat Sidoniei Marin.

După nicio lună, la 26 mai 2009, ea a vândut maşina cu 25.000 de euro. „Le e frică judecătorilor, ne mănâncă banii" Procurorii anticorupţie fac cercetări şi cu privire la posibile fapte de corupţie ale unor judecători. Cercetările au fost demarate după ce, la 27 aprilie 2009, Regina Luminiţa i-a transmis la telefon, în limba ţigănească, soţului său: „Pentru că uite, pe judecător l-am plătit. S-au dus azi şi au dat maşina: pe aia mare. A rămas şi aia a ta. Şi aşa, şi a lui Seif. Hai să vii că e disperare. Le e frică judecătorilor, ne mănâncă banii. Copiii muncesc în Spania. Hai să vii la mine acasă, Nat, da?".

„Am vorbit cu românul"

INTERCEPTĂRI 28 APRILIE 2009, ORA 17.01

Remus Mincă: Eu am vorbit cu românul.

Roxana Lider: Şi.

Remus Mincă: Ce să spun? S-a uitat peste dosar, dar numai despre unul mi-a spus. Despre Fabian.

Roxana Lider: A?

Remus Mincă: Sunt patru.

Roxana Lider: Care patru, mă?

Remus Mincă:…sunt patru.

Roxana Lider: Scapă?

Remus Mincă: Scapă, dar sunt în dosar. Aşa mi-am dat seama că românul s-a uitat în dosar.

Roxana Lider: Aha.

Remus Mincă: Mi-a spus: Vezi că sunt patru, nu e vorba doar de el.

Roxana Lider: Aha.

Remus Mincă: Aha.

Roxana Lider: Mi-a spus: Îţi spun acum sigur că un an stau închişi. Dacă vor să scape, la primul recurs. Şi a cerut 40 de mii.

Remus Mincă:…înjură…

Roxana Lider: Cu voia lui, 40 de mii de euro. Dacă vrei, dă 10 mii în două săptămâni, restul.

Remus Mincă: Eh! Ce să mă fac?!

Roxana Lider: Vorbeşte cu el, explică-i situaţia.

Remus Mincă: Bine! 40 de mii nu cred.

Roxana Lider: Românul e mare, e bogat. Mi-a spus: Eu răspund, la două săptămâni după recurs, ies.

Remus Mincă: Şi banii când?

Roxana Lider: Banii înainte.

Remus Mincă: Ei, na! Nu cred că vrea.

Roxana Lider: Mi-a spus clar.

Remus Mincă: O să-i spun mamei acum.

Roxana Lider: Să meargă mama ta cu mine. Hai.

28 aprilie 2009, ora 17.43

Andrea Cristina Theodora Lider: Alo?

Remus Mincă: Ce faci? A plecat aia?

Andrea Cristina Theodora Lider: A plecat. Eu acum sunt pe drum, mă duc la fraţii mei.

Remus Mincă: Dă şi tu un telefon, că românul nu a spus clar: gata dăm drumul la treabă. Că i-am spus: Stai că mă duc să văd, că suma este enorm de mare. Şi dacă acceptă chestia asta, dacă nu, nu ştiu ce să vă spun.

Andrea Cristina Theodora Lider: Dar tu ce crezi, Nat? Că o să fie pentru amândoi? Merge mai departe?

Remus Mincă: Ce?

Andrea Cristina Theodora Lider: De banii ăştia, românul merge departe?

Remus Mincă: Nu ştiu. De asta ţi-am dat telefon. Dar să moară Mali şi Raisa că nu am niciun fel de şmecherie!

Andrea Cristina Theodora Lider: Nu te mai jura!

Remus Mincă: Să dea Dumnezeu nici să nu mai ajung acasă. Nicio sută de mii nu iau. Dacă fac o şmecherie sau ceva. Direct de la început a spus că…

Andrea Cristina Theodora Lider: Dar am o singură întrebare: e sigur?

Remus Mincă: Peste două săptămâni este recursul şi îl scapă. Eu nu am spus de toţi, când am fost aseară, doar de Fabian.

Andrea Cristina Theodora Lider: Aha.

Remus Mincă: Şi acum când m-am văzut cu el, el mi-a spus că sunt patru.

Andrea Cristina Theodora Lider: Şi dacă nu am bani, rămân pe dinafară?

Remus Mincă: Nu am dat-o în amănunte cu el. I-am spus: Lasă-mă să vorbesc cu lumea, că aici e vorba de bani mulţi. Şi mi-a spus: Când eşti sigur, vii şi vorbim.

Andrea Cristina Theodora Lider: Sunt în maxi-taxi, în cinci minute ajung la fratele meu, în jumătate de oră te sun.

Remus Mincă: Să nu creadă ceva despre mine. Niciun fel de şmecherie, nimic.

Andrea Cristina Theodora Lider: Dacă vine de la tine, eu te cred.

Remus Mincă: Românul e prea şmecher şi prea mare! Şi e bogat. Şi mi-a spus: Mergi cu mine acolo, că nu te fac eu de râs.

 

29 aprilie 2009, ora 12.58 Remus Mincă: I-am spus despre maşină. Dacă îţi dăm maşina, îi eliberezi mâine? Şi mi-a spus: Dacă nu vă vrea, du-te şi adu maşina şi o arăt acolo, dar îmi faci acte pe ea astăzi şi îţi promit sută la sută că îi eliberez mâine pe amândoi.

Roxana Lider: Care maşină?

Remus Mincă: Maşina lor, un X5.

Roxana Lider: Un X5. Aha!

Remus Mincă: Da, aia face maxim 30.000. Eu ştiu maşina aia.

Roxana Lider: Şi dacă îi va da numai maşina, îi va elibera mâine?

Remus Mincă: Da, da, mâine îi va elibera.

Citește și: