Evenimentul Zilei > International > Principala temă a summit-ului V4 va fi relansarea de după pandemie
Principala temă a summit-ului V4 va fi relansarea de după pandemie

Principala temă a summit-ului V4 va fi relansarea de după pandemie

MTI. În cadrul întâlnirii care va începe marţi, în Polonia, preşedinţii Cehiei, Slovaciei, Poloniei şi Ungariei, vor evoca 30 de ani de la constituirea Grupului de la Visegrád (V4) şi vor aborda teme precum relansarea economică de după pandemie şi securitatea energetică.

Potrivit site-ului Administraţiei prezidenţiale poloneze, la summitul care va fi organizat în staţiunea poloneză Jurata, cei patru şefi de stat vor participa la trei ateliere de dezbateri. Din cauza pandemiei de coronavirus, întrunirea se va desfăşura cu uşile închise, iar conferinţa de presă de după summit va fi organizată în format online.

În cadrul primei runde de discuţii, preşedinţii ţărilor V4 vor aborda tema cooperării europene şi transatlantice şi vor dezveli o placă aniversară dedicată celor 30 de ani de la constituirea Grupului de la Visegrád.

Într-o declaraţie acordată Agenţiei PAP, consilierul prezidenţial pentru politică externă cu rang de ministru, Krzysztof Szczerski, a precizat că, în cadrul primei întrevederi, cei patru preşedinţi vor analiza situaţia Grupului de la Visegrád în contextul politicii UE, al alegerilor prezidenţiale din SUA şi al actualelor evenimente din Rusia. La a doua întrevedere, care va avea loc tot marţi, cei patru preşedinţi vor discuta despre relansarea economică de după pandemie. În acest sens, Krzysztof Szczerski a evidenţiat Iniţiativa celor Trei Mări şi rolul fondului de relansare economică al UE.

Un element principal al relansării regiunii „îl reprezintă investiţiile de interes public, care vor trebui discutate nu numai la nivel naţional, ci şi în cadrul forurilor internaţionale” – a declarat Krzysztof Szczerski. În cadul celei de a treia întruniri, care va avea loc miercuri, vor fi abordate subiecte precum securitatea energetică şi schimbările climatice.

Referitor la acestea, Krzysztof Szczerski a evidenţiat necesitatea diversificării surselor de energie şi chestiunea Pactului verde european. „Cei patru preşedinţi vor dezbate modul în care ţările lor îşi vor constitui spectrul energetic şi modalităţile în care se doreşte atingerea ţintei de reducere a emisiilor în cadrul UE” – a mai precizat oficialul polonez. (Rador)