Executivul Uniunii Europene va da în judecată Polonia, Ungaria și Republica Cehă pentru refuzul lor de a găzdui solicitanții de azil, au declarat joi autoritățile de la Bruxelles.
Babis, al cărui guvern urmează să fie numit de președintele Milos Zeman pe 13 decembrie, a reiterat poziția țării sale privind migranții.
"Comisia (europeană) poate retrage cazul oricând. Trebuie să negociem aceste aspecte și să asigurăm modele diferite, cum ar fi păzirea granițelor sau sprijinirea altor țări. Dar nu vrem refugiați", a declarat domnul Babis într-un interviu publicat ieri de ziarul ceh  Pravo.
Acesta își va reprezenta țara la summitul UE din 14 și 15 decembrie, unde liderii europeni vor discuta despre migrație.
Cehii au refuzat să adăpostească solicitanții de azil, în ciuda scăderii generale a numărului noilor veniți, ca urmare a eficientizării pazei la frontiere și a unor proiecte desfășurate dincolo de granițele UE, cu scopul de a descuraja migrația spre Europa.
Cazurile de la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) ar putea impune sancțiuni financiare, dar pot dura luni sau chiar ani de zile.
Babis a mai afirmat că, prin deschiderea acțiunii în instanță, UE ar putea încuraja elementele extremiste.
"UE trebuie să înțeleagă că, dacă nu va fi dispusă să asculte propunerile noastre, atunci va crește influența partidelor extremiste precum AfD (Germania) sau SPD (Republica Cehă), a căror strategie este, de fapt, distrugerea UE", a continuat acesta.
În ciuda faptului că partidul ANO, din care face parte Primul Ministru desemnat, a câștigat alegerile parlamentare la mare distanță în octombrie, nu este clar dacă acesta va primi votul de încredere pentru guvernul său până la jumătatea lunii ianuarie, conform prevederilor constituționale.
De asemenea, Babis a fost dat în urmărire penală în legătură cu interesele sale de afaceri.

 

 

Te-ar putea interesa și: