Evenimentul Zilei > Politica > Primul Exit Poll la alegerile de duminică. Afli în timp real cine intră în turul 2
Primul Exit Poll la alegerile de duminică. Afli în timp real cine intră în turul 2

Primul Exit Poll la alegerile de duminică. Afli în timp real cine intră în turul 2

Odată cu închiderea votului pentru alegerile prezidențiale, duminică seara, la ora 21:00, vor fi prezentat rezultatele sondajului efectuat la ieşirea de la urne. Astfel, IRES va anunța la Realitatea Plus cine va intra în turul 2.

La Realitatea Plus și pe www.realitatea.net, institutul de sondare a opiniei publice Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) va prezenta primele rezultate ale votului.

Înfiinţat în 2009, IRES a acoperit cele mai importante evenimente politice ale României din ultimii 10 ani şi a abordat, în numeroase studii, o gamă largă de teme importante din societatea românească. De-a lungul timpului, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a pus la dispoziţia publicului peste 100 de sondaje de opinie, care au influențat decisiv viața publică din România.

De exemplu, în 2016, la alegerile parlamentare, IRES a realizat cel mai amplu proiect de cercetare electorală din ţara noastră. Rezultatele furnizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie au avut, la acel moment, un grad ridicat de acuratețe, cu o diferență de mai puțin de un procent față de rezultatele finale oferite de Biroul Electoral Central.

Atunci, au fost realizate peste 18.000 de interviuri la ieşirea de la urne, la 300 de secţii de votare din 244 de localităţi. Datele au fost culese de 500 de persoane – operatori interviu, coordonatori, supraveghetori şi cercetători. Iar rezultatul a fost impresionant la nivelul fiecărei formaţiuni politice participante la scrutin, care a obținut cifrele prognozate de IRES. Diferența dintre cifrele oficiale și estimările IRES a fost mult mai mică decât marja de eroare.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul datelor exit poll de la alegerile prezidenţiale din 2009, anul înfiinţării institutului. Şi atunci, IRES a oferit cele mai bune rezultate. „A fost vorba de o anume experienţă”, a precizat, la acea vreme, Vasile Dîncu, fondatorul IRES. El a explicat că specialiştii săi au ţinut cont de direcţia care se înregistra în diaspora, în raport cu scrutinul.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.