Evenimentul Zilei > Actualitate > Efectele retragerii din UE. Primii români deportați după Brexit au ajuns acasă
Efectele retragerii din UE. Primii români deportați după Brexit au ajuns acasă

Efectele retragerii din UE. Primii români deportați după Brexit au ajuns acasă

Primii treizeci de români, foști deținuți, deportați din Marea Britanie, după Brexit au ajuns în România, cu o cursă specială.

Primii români deportați din Marea Britanie după Brexit au sosit în țară, miercuri, cu un zbor special.

Mai multe zeci de deținuți români vor fi deportați din Marea Britanie, după Brexit. De altfel, procedura a și început, iar primii români au și ajuns în țară. Ei au fost ridicați direct din penitenciare și din centrele pentru migranți. Este vorba despre 30 de foşti deţinuţi români. Aceștia au fost condamnați pentru furt sau tâlhărie și au fost deportați.

Unii dintre ei sunt eliberaţi de curând din închisoare, iar autorităţile din Marea Britanie se tem că ar putea recidiva. Mulți dintre cei care au venit cu acest transport sunt supărați pentru că familiile le-au rămas în Anglia.

Primii români deportați după Brexit

Toţi pasagerii din zborul special au fost testaţi de autorităţile britanice înainte de a se îmbarca în avion. Chiar și așa, ei vor trebui să stea în carantină. Ajunşi în ţară, aceștia nu au ezitat să-şi manifeste supărarea faţă de decizia autorităţilor britanice.

„Ne-au trimis înapoi în ţară, trebuie să ne apucăm de furat. Muncă nu avem, nu avem nimic. Nu avem ce să mâncăm, nu avem unde să stăm. Ne împinge în infracţiuni”, a declarat unul dintre aceștia, conform observatornews.ro.

Bărbatul a povestit că autoritățiel britanice i-au grăbit eliberarea condiționată pentru a fi trimis mai repede în România.

„Pentru un singur furt mi-au dat 3 ani de zile. Mi-au scăzut un an şi am ieşit că au avut ei, au pus avionul ăsta special pentru toţi deportaţii. Şi de aia că altfel mai trebuia să stau cel puţin şase luni la puşcărie”, a arătat acesta.

Polonezii vor avea soarta românilor

Nu doar infractorii români sunt trimişi înapoi acasă. Autoritățile britanice pregătesc aceeași măsură și pentru alte naționalități. În curând vor fi expulzați din Marea Britanie şi 30 de polonezi care au încălcat legea. La fel ca și românii, aceștia au suferit diferite condamnări și se află în centrele de executare a pedepselor.