Evenimentul Zilei > International > În plină pandemie și lockdown, românii sunt deportați din Marea Britanie
În plină pandemie și lockdown, românii sunt deportați din Marea Britanie

În plină pandemie și lockdown, românii sunt deportați din Marea Britanie

Ministerul britanic de Interne continuă zborurile de expulzare în ciuda măsurilor de închidere și creșterii infectărilor cu SARS-CoV-2. Zeci de români și polonezi vor fi aruncați peste graniță, cu toate sfaturile prețioase ale premierului Boris Johnson care a cerut ca toată lumea „să stea în case”.

Măsurile Home Office arată, potrivit activiștilor pentru drepturile migranților, „dispreț” atât pentru deportați, cât și pentru publicul larg .

Premierul Boris Johnson (vindecat de Covid-19 după ce mult timp i-a minimalizat pericolul) a anunțat, luni, noi măsuri dure în efortul de a încetini răspândirea noii variante mai transmisibile a virusului, spunând că „toată lumea ar trebui să rămână acasă și să plece de acasă doar atunci când este absolut necesar”.

Conform noilor reguli, oamenilor li se spune că nu trebuie să călătorească în străinătate și pot face acest lucru numai dacă au un „motiv legal autorizat” pentru a-și părăsi domiciliul, de exemplu pentru a lucra.

Cu toate acestea, două zboruri de deportare, fiecare transportând până la 30 de persoane, urmează să părăsească Marea Britanie săptămâna viitoare – unul spre România, miercuri, și celălalt spre Polonia, joi, scrie The Independent.

Ministerul de Interne a declarat că va „continua să avanseze operațiunile cu luarea de măsuri adecvate în vigoare”. Zborurile către Polonia din Regatul Unit sunt interzise în prezent, iar guvernul polonez nu a confirmat dacă va accepta zborul charter. Interdicția de călătorie în România a fost ridicată luni.

Ministerul de Interne a declarat că vor fi adoptate „măsuri adecvate” pentru a preveni răspândirea Covid-19, fiind necesar ca toți cei care îi vor escorta pe cei expulzați să poarte măști și toți deportații să aibă temperaturile luate la părăsirea centrelor de detenție înainte de a fi returnați în țările de origine.

Testarea este oferită înainte de zboruri numai dacă este o cerință a țării gazdă, a spus Ministerul de Interne.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE