Evenimentul ZileiSocialTratament inovator pentru cazurile grave de COVID-19. Sursa este cu adevărat inedită

Tratament inovator pentru cazurile grave de COVID-19. Sursa este cu adevărat inedită

Tratament inovator pentru cazurile grave de COVID-19. Sursa este cu adevărat inedită
În urma unui experiment, descris de revista Stem Cell Translational Medicine, de injectarea de celule stem, derivate din ţesutul ombilical, a reieșit că se reduce riscul de deces şi se scurtează perioada de recuperare în cazurile grave de COVID-19.

Rezultatele au venit în urma unui test clinic, care a fost autorizat în aprilie de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, efectuat de directorul Centrului de Transplant Celular de la Universitatea din Miami, Camillo Ricordi alături de o echipă internaţională.

Presa descrie concluziile testului la care au participat 24 de pacienţi internaţi pentru COVID-19 la Hospital Jackson Memorial cu sindromul respirator acut sever, o complicaţie periculoasă şi de multe ori fatală ca urmare a inflamării şi acumulării de fluide în plămâni.

Fiecare pacient a primit două doze de celule stem mezenchimale (MSC) sau de placebo, administrate la o diferenţă de câteva zile.

Atât medicii cât și pacienţii nu au ştiut cine a primit tratamentul şi cine a primit placebo.

O lună mai târziu, 100 % dintre pacienţii care primiseră doze de MSC au supravieţuit, comparativ cu 42 % din grupul de control, iar cercetătorii au determinat că terapia este sigură şi fără să producă efecte secundare grave.

Recuperarea mult mai rapidă

Echipa lui Ricordi a determinat şi că recuperarea a fost mai rapidă la pacienţii care au primit tratamentul, mai mult de jumătate dintre ei fiind externaţi după două săptămâni. Peste 80 % din pacienţii din grupul care au primit tratamentul s-au recuperat, comparativ cu 37 % dintre cei din grupul de control.

Sursa este cordonul ombilical prelevat după o operație de cezariană

Potrivit articolului amintit, este suficient un cordon ombilical, prelevat după o operaţie de cezariană, pentru a obţine 10.000 de doze de tratament pentru COVID-19.

După injectarea lor intravenoasă, celulele stem migrează natural în plămâni, exact în locul în care este nevoie pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

„Rezultatele noastre confirmă puternicul efect antiinflamator şi de modulator imunitar al MSC”, a declarat Giacomo Lanzoni, autor principal al articolului, precizează Agerpres.

„Aceste celule au inhibat clar furtuna de citokine (reacţia exagerată a sistemului imunitar) tipică cazurilor grave de COVID-19″, a subliniat el.


Accesează: