Pentru a marca sosirea primelor sicrie, clopotele au răsunat la bisericile din toată Olanda, unde a fost decretată zi de doliu naţional. Din cei 298 de oameni aflaţi la bordul avionului companiei Malaysia Airlines căzut joia trecută în estul separatist al Ucrainei, probabil lovit de o rachetă, 193 erau olandezi.

La aterizarea celor două avioane cu primele rămăşiţe ale victimelor – un avion militar olandez cu 16 sicrie şi unul australian cu 24 -, fanfara militară a intonat un omagiu şi s-a păstrat un moment de reculegere. Pe pista aeroportului erau prezenţi în jur de 1000 de apropiaţi şi rude ale victimelor, cuplul regal olandez şi premierul Mark Rutte.

Cele 40 de sicrie urmau să fie transportate către baza militară de la Hilversum, unde va începe procesul de identificare. Pe distanţa de 100 de kilometri dintre aeroportul din Eindhoven şi Hilversum şosele au fost închise circulaţiei pentru a permite trecerea cortegiului funebru. Circulaţia trenurilor şi tramvaielor în ţară a fost de asemenea întreruptă, iar pe aeroportul Amsterdam-Schiphol, de unde a decolat joia trecută cursa MH17 a Malaysia Airlines, traficul aerian a fost pentru scurt timp oprit.

Este prima zi de doliu naţional din Olanda de la moartea reginei Wilhelmina, din 1962, notează AFP.