Primele rezultate medico-legale în cazul morților în urma dezinsecției de la Timișoara

Primele rezultate medico-legale în cazul morților în urma dezinsecției de la Timișoara

Primele concluzii ale legiștilor în privința celor trei morți din blocul de pe strada Miorița nr 8 din Timișoara au fost date publicității. Oficial, decesele au ”cauze neprecizate”. Există , însă explicații.

Un copil de 9 zile, un altul de 3 ani și mama acestuia, de 29 de ani, au murit la interval de 48 de ore după ce în imobilul în care locuiau s-a efectuat o dezinsecție cu substanțe neautorizate. Conform procurorului care coordonează ancheta, pe baza declarațiilor patronului firmei care a făsut dezinsecția, s-a folosit un produs cu concentrație mare de fosfură de aluminiu, biocid clasat în grupa T+ de periculozitate și interzis a se folosi în prezența oamenilor, Delicia - GASTOXIN.

În referatul de propunere a arestării preventive a lui Ioan Sorin Buță, patronul SC Bistrim Dera SRL, procurorul arată că ”din rapoartele  preliminare întocmite de IML Timișoara în urma efectuării autopsiei medico-legale a cadavrelor victimelor C. N.-M., B. E.-C. și B.C.-D., rezultă că moartea victimelor a fost cauzată de insuficiența cardio-respiratorie acută de cauză neprecizată. S-a menționat totodată că, întrucât există suspiciunea intoxicației acute, s-au recoltat probe biologice în vederea efectuării examenului toxicologic”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prima fază a analizelor uzuale, făcute la IML, nu au fost putut fi depistate urme ale substanței biocide. Gazul fofsinic care se degajă din fosfura de aluminiu intrată în contact cu umiditatea din aer, și care a fost inhalat de copii și femeie, nu rămâne în corp, deși afectează sever toate organele. Legiștii au luat probe pentru examenul histopatologic, țesuturi, sânge și organe, care vor fi  supuse analizelor toxicologice.

Abia acestea analize, care însă durează aproximativ o luna, vor putea evidenția prezența unor elemente care să arate că cei trei au murit din cauza intoxicării.

Sursa foto: Cornel Puțan