Evenimentul Zilei > EVZ Special > Primele imagini de la atacul dat la Reprezentanța Patriarhiei Române la Jerusalim. Reacția BOR
Primele imagini de la atacul dat la Reprezentanța Patriarhiei Române la Jerusalim. Reacția BOR

Primele imagini de la atacul dat la Reprezentanța Patriarhiei Române la Jerusalim. Reacția BOR

Au apărut primele imagini, după ce Reprezentanța Patriarhiei Române la Jerusalim a fost vandalizată de un extremist religios.

Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim a fost atacată de un extremist religios. Bărbatul a vandalizat lăcașul de cult și a fost surprins de camerele de supraveghere. Este o misiune nu prea grea pentru polițiști, care trebuie să-l identifice și să-l rețină pe atacator.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au reacționat, vineri, după atacul lansat de extremistul religios. Oficialii vorbesc despre anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu.

Reprezentanța Patriarhiei Române la Jerusalim, atacată. Mesajul transmis de oficialii Patriarhiei Române

„Gestul de vandalism consumat astăzi împotriva Reprezentanței Patriarhiei Române de la Ierusalim este, ca orice act de extremism dictat de rațiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreștin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părți ale lumii.

Patriarhia Română mulțumește și pe această cale publică Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului și autorităților israeliene care au reacționat solidar în condamnarea acestui act de barbarie, fie el azi și minor. Un act contrar oricărei forme de religiozitate autentice. La întrebarea „Cum să lecuiești un fanatic?” a răspuns magistral chiar unul dintre cei mai mari scriitori contemporani din Israel, Amos Oz.” A declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

„Într-o societate care prețuiește înțelept respectul pentru alteritate, lectura și rugăciunea ne vor ajuta totdeauna să-l înțelegem mai bine pe celălalt, iar cultura dialogului va fi mereu semnul maturității și al aristocrației de tip moral.” A mai afirmat oficialul Patriarhiei Române.

Fanaticul a folosit un bolovan

Biserica ortodoxă română atacată de fanaticul religios se află în cartierul Musrara din Ierusalimul de Est. Atacatorul a folosit un bolovan cu care a spart ușa și a distrus yala.

Patriarhul Ierusalimului a cerut comunității internaționale să intervină prin deschiderea unui dialog cu guvernul israelian. Cu intenția de a pune capăt atacurilor teroriste. Se vorbește despre stoparea încercărilor grupurilor israeliene extremiste de a schimba caracterul variat al Ierusalimului.