Deşi artista se află în continuare la terapie intensivă, este în comă profundă, ventilată şi intubată, medicii afirmă că există unele semne încurajatoare în ce priveşte evoluţia stării ei de sănătate. Prognosticul despre şansele de supravieţuire, rămâne însă în continuare rezervat. „Starea unui astfel de pacient se poate schimba de la o oră la alta”-  a afirmat unul dintre medicii care o îngrijesc. Totuşi, aceştia speră ca la sfârşitul săptămânii, să dea date mai concrete despre şansele artistei de a scăpa cu viaţă.

Dar chiar dacă va câştiga această bătălie, Maria Macsim Nicoară, aproape sigur, nu va mai putea niciodată să mai urce pe vreo scenă. Leziunile grave suferite la cap, ceea ce a determinat ca artista să fie băgată direct în sala de operaţie, chiar în dimineaţa în care a ajuns cu salvarea la spital, pot fi ireversibile.

Unde şi cum au băut separat cei doi soţi

În paralel cu eforturile medicilor de a-i salva viaţa mezzosopranei, şi procurorii ieşeni fac eforturi pentru a afla adevărul despre nenorocirea întâmplată în seara de 9 mai. Dacă a fost un accident casnic, aşa cum a anunţat la salvare soacra artistei, sau o tentativă de omor.

Deocamdată dosarul a fost deschis in rem. Nu s-a formulat nicio acuzaţie către cineva anume. Soţul victimei, pianistul Codrin Nicoară, singurul care se afla în casă la ora când s-a petrecut nenorocirea, are, deocamdată, calitatea de martor.

Surse din anchetă spun că astăzi au fost audiaţi şi părinţii victimei. Depoziţiile lor sunt extrem de importante, pentru că pot lămuri ce fel de relaţii mai erau între cei doi soţi. Cuplul fericit de artişti, care poza în societate, pe măsură ce ancheta înaintează, se dovedeşte a nu fi fost deloc fericit. Dimpotrivă, mezzosoprana se destăinuise singurei ei prietene apropiate din Operă că ar vrea să divorţeze, dar se teme să-i spună soţului ei, pentru că acesta ar fi putut deveni violent.

Părinţii artistei au fost audiaţi

Audierea părinţilor artistei poate lămuri un alt aspect extrem de important. Să ne amintim declaraţiile pe care le-a făcut în primele două zile după nenorocire Andrei Horga, avocatul lui Codrin Nicoară. Prima: „În seara respectivă, cei doi soți au consumat împreună băuturi alcoolice. La un moment dat, doamnei i s-a făcut rău, a vomat și a căzut pe scări de la etaj”. Deci, soţii erau împreună la etaj şi au băut împreună.

Cea de-a doua versiune: „Au petrecut, dar nu chiar împreună, ci separat. Adică el a stat cu un prieten și ea a fost la părinții ei și fiecare a servit câte un pahar sau mai multe de vin. Spre seară s-au întâlnit.” Aşadar, acum nu au mai fost împreună. Avocatul susţine că Maria Macsim Nicoară a băut câteva pahare de vin la părinţii ei. Pe de altă parte, toţi cei care o cunosc pe artistă, susţin ferm că aceasta nu bea niciodată. Părinţii vor lămuri dacă fiica lor a băut şi dacă da, cât anume. Pentru că la spital a ajuns cu alcoolemie de aproape 1 la mie. Adică în pragul comei alcoolice. Desigur, nu putea să plece cu asemenea alcoolemie de la părinţi. Nu ar fi lăsat-o să iasă pe uşă. Deci, restul de alcool, femeia l-a îngurgitat în altă parte.  Cel mai probabil, acasă. Şi nu oriunde în casă, ci la etaj. De aceea ancheta trebuie să stabilească unde exista la etaj atâta băutură încât să o aducă pe soprană în halul acela de beţie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE