Evenimentul Zilei > International > Primarul „Verde” din Bordeaux înlocuiește Bradul de Crăciun cu o animație și un șotron
Primarul „Verde” din Bordeaux înlocuiește Bradul de Crăciun cu o animație și un șotron

Primarul „Verde” din Bordeaux înlocuiește Bradul de Crăciun cu o animație și un șotron

Procedeul tehnic, numit „mapping”, va permite proiectarea de imagini pe Catedrala din Piața Pey-Berland din centrul orașului.

Pentru primarul ecologist proaspăt ales al orașului Bordeaux, Pierre Hurmic, nici nu se pune problema unui brad de Crăciun adevărat anul acesta. Nici în cei care vor veni.

Edilul anunțase încă din luna septembrie:

„Nu punem copaci morți în piețele orașului, și cu atât mai puțin în Piața Pey – Berland. Păstrez în amintire imaginea acelui arbore mort pe care îl aduceau în fiecare an… Aceasta nu este nici pe departe concepția noastră despre zonele verzi.”

După cum relatează ziarul regional francez Sud-Ouest, bradul urmează să fie înlocuit cu un „mapping” gigantic, proiectat pe catedrala Saint – André din Bordeaux.

Astfel, în fiecare seară, pe pereții locașului de cult între orele 18 și 21, începând cu data de 13 decembrie, în piață va avea loc un spectacol digital de sunet și lumină.

Animația, al cărei titlu este „Șoapte și Hărmălaie”, a fost realizată de o companie locală, Organ Phantom. Potrivit ziarului citat, „animații feerice” urmează a fi proiectate pe fațada de nord a catedralei, în timp ce pe fațada de vest va fi proiectat un film. În același timp, un șotron uriaș va acoperi caldarâmul pieței.

Toată această punere în scenă va costa municipalitatea 60.000 de euro, adică exact cât ar fi costat un brad adus și împodobit. Primarul din Bordeaux nici măcar nu se sinchisește de nemulțumirea pe care inovația sa ecologistă a stârnit-o în rândurile cetățenilor pe care se presupune că ar trebui să-i slujească.

O petiție care cere ca un brad adevărat de Crăciun să fie instalat în piață, la fel ca în anii trecuți, a strâns deja 17.000 de semnături și numărul lor crește rapid de la o zi la alta.

Primarul Hurmic a ripostat însă, afirmând că mai mulți brăduți în ghivece vor fi amplasați de primărie în școli sau în alte locuri ale orașului. Toți aceștia vor fi recuperați după Sărbători.