Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan pregăteşte preluarea Parcului Văcăreşti. Ce planuri are primarul general
Nicușor Dan pregăteşte preluarea Parcului Văcăreşti. Ce planuri are primarul general

Nicușor Dan pregăteşte preluarea Parcului Văcăreşti. Ce planuri are primarul general

Primarul General al Capitalei pregăteşte preluarea Parcului Văcăreşti. Proiectul urmează să fie dezbătut în şedinţa de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Primarul General al Capitalei pregăteşte preluarea Parcului Văcăreşti. Singura arie naturală urbană protejată din Bucureşti este o atractie specială. Cei care doresc o aventură într-o lume a naturii care adăposteşte specii de păsări, mamifere şi plante, aici o găsesc. Şi pentru a putea fi conservată şi protejată zona, municipalitatea ar urma să depună dosarul de candidatură.
Primarul general al Capitalei ar putea fi împuternicit să depună, în numele municipalităţii, dosarul. Demersul are ca scop preluarea în administrare Parcul Natural Văcăreşti.

Primarul General al Capitalei pregăteşte preluarea Parcului Văcăreşti

În prezent, parcul se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Instituţie publică centrală aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Conform referatului de aprobare, Primăria Capitalei are ca obiectiv asigurarea dreptului cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos, prin conservarea resurselor şi a patrimoniului natural.

În conformitate cu prevederile articolului 18 din OUG 57/2007, autorităţi ale administraţiei publice locale pot prelua în administrare ariile naturale protejate şi celelalte bunuri ale patrimoniului natural aflate în reţeaua naţională de arii naturale protejate.

„Având în vedere interesul major al municipalităţii pentru promovarea şi dezvoltarea Parcului Natural Văcăreşti, arie naturală protejată de interes naţional instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 349/201, luând în considerare braconajul şi incindentele ce au pus în pericol starea de conservare a speciilor protejate de floră şi faună aflate în arealul ariei şi în contextul în care Parcul Natural Văcăreşti nu are nici până în prezent un plan de management şi un regulament al ariei naturale protejate aprobate conform prevederilor legale în vigoare, municipalitatea consideră ca fiind o prioritate preluarea în administrarea Municipiului Bucureşti a ariei naturale”, se arată în referat.

Parcul Natural Văcăreşti, arie naturală protejată de interes naţional instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 349/2016, se întinde pe o suprafaţă de 183 ha, fiind una dintre cele mai mari zone umede urbane din Europa, unică pe teritoriul României, se aminteşte în raportul de specialitate, scrie Agerpres.