Evenimentul Zilei > International > Scandal de proporţii după ce primarul Berlinului s-a declarat DUŞMANUL STRĂINILOR care vor să-şi cumpere case
Scandal de proporţii după ce primarul Berlinului s-a declarat DUŞMANUL STRĂINILOR care vor să-şi cumpere case

Scandal de proporţii după ce primarul Berlinului s-a declarat DUŞMANUL STRĂINILOR care vor să-şi cumpere case

Se pare că totul este pentru a răspunde foarte dur speculaţiilor imobiliare care de mai mulţi ani au lovit capitala Germaniei. Unde preţurile caselor au crescut vertiginos. În acest sens, primarul berlinez a decis să pună punct acestui fenomen şi să găsească soluţii pentru adevăraţii cetăţeni germani în a reuşi să-şi achiziţioneze case mult mai ieftine. Numai că şi-a pus lumea în cap cu acest proiect.

E suficient să ne gândim că, în fapt, între 2016 şi 2017 preţul mediu al unui apartament de-a lungul râului Spree, a crescut cu circa 20%. Şi atunci a apărut propunerea-şoc a primului cetăţean berlinez de a pune interdicţii cumpărătorilor străini, care nu sunt cetăţeni germani şi care au întors pe dos piaţa imobiliară oferind cât li se cere. Reacţiile nu au întârziat să apară criticându-se măsura primarului pe care o consideră radicală şi discriminatorie.

Mueller, intervievat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine, spune că încă reflectează asupra posibilităţii de a interzice vânzarea către străini de case şi apartamente şi că responsbilul cu finanţele deja lucrează la propunerile perspicace pentru a pune în sfârşit o frână speculaţiilor imobiliare, care durează de atâta timp. Dar asta nu e totul. Primarul Berlinului cere bani Băncii Centrale pentru a obţine terenuri unde să construiască şi anunţă: ''Vreau să cumpăr tot terenul federal din Berlin pentru locuinţe la preţuri accesibile''.