În apărarea sa, Primăria a solicitat în instanță ca cinci dintre pastori să prezinte în instanță, printre alte documente, și predicile ținute în bisericile lor. Mai exact, citațiile vorbesc despre „toate discursurile, prezentările, predicile legate de HERO (numele ordonanței – n.r.), Petiție, primarul Annise Parker, homosexualitate sau identitate de gen, pregătite de, susținute de, corectate de sau aprobate de dvs. Sau flate în posesia dvs.”

Annise Parker, o lesbiană declarată, este primul primar al unui mare oraș din Statele Unite care și-a recunoscut public orientarea homosexuală, potrivit Religion News Service.

Între altele, ordonanța emisă în mai de primărie permite travestiților să depună plângere dacă nu li se permite accesul la toaletă sau sunt discriminați la angajare sau în mediul casnic.

„Pentru autorități, să intre în biserici și să le ceară pastorilor să vină cu predicile la tribunal, este deja prea mult. S-a mers prea departe! Asta nu mai este America!”, s-a plâns la un post TV local pastorul Herman Castano, unul dintre cei care au primit citații.