Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima cană de CAFEA făcută în spaţiu: Astronauţii de la bordul ISS beau espresso pregătit în condiții de gravitație zero
Prima cană de CAFEA făcută în spaţiu: Astronauţii de la bordul ISS beau espresso pregătit în condiții de gravitație zero

Prima cană de CAFEA făcută în spaţiu: Astronauţii de la bordul ISS beau espresso pregătit în condiții de gravitație zero

Prima cană de cafea espresso preparată vreodată în condiții de gravitație zero a fost băută duminică, la bordul Stației Spațiale Internaționale, de italianca Samantha Cristoforetti.

"Cafeaua; cea mai bună suspensie organică realizată vreodată", a exclamat pe contul ei de Twitter astronauta Samantha Cristoforetti. Ea a postat și o imagine a momentului istoric în care a băut espresso dintr-o cană "Zero-G".

Până acum astronauții puteau să bea doar cafea instant în variată liofilizată, dar situația s-a schimbat după ce ISS a fost dotată, în urmă cu câteva zile, cu o prima mașină de cafea care funcționează în condiții de gravitație zero.

Numită ISSPresso, această mașină a fost elaborată de compania italiană din domeniul cafelei Lavazza, firma de inginerie Argotec și Agenția Spațială Italiană. La bordul ISS, a fost fixată, cu corzi elastice, pe peretele interior al unuia dintre module, relatează Agerpres, citând NASA.

Mașina, care folosește capsule de cafea, produce o temperatură de 75 de grade Celsius și asigură aceeași presiune a apei ca o mașină obișnuită folosită pe Pământ. Nu se cunosc detalii nici despre modul de funcționare al aparatului, nici legate de costurile acestui proiect, ale cărui drepturi de autor sunt deținute de firmele implicate în conceperea și implementarea lui.

Fabricanții speră că mașina ISSPresso va putea fi folosită de membrii ISS, la parametri optimi, timp de mai mulți ani.