Evenimentul Zilei > Social > Prim-adjunctul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, despre proteste: “Ne cerem scuze cetățenilor, dar acțiunile noastre au fost legale”
Prim-adjunctul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, despre proteste: “Ne cerem scuze cetățenilor, dar acțiunile noastre au fost legale”

Prim-adjunctul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, despre proteste: “Ne cerem scuze cetățenilor, dar acțiunile noastre au fost legale”

Prim adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoș, prezent la bilanțul pe 2018 al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei Constanța și al Grupării Mobile de Jandarmi Constanța consideră că evenimentele în care jandarmii români au fost implicați, în principal la mitingul Diasporei, continuă să țină activ spațiul public. El își cere scuze celor care au fost afectați de intervenția jandarmilor, dar susține că s-a acționat cu respectarea legii.

Colonelul Sebastian Cucoș, fost șef al Jandarmeriei Române în timpul mitingului din 15 august 2018, a dat de înțeles că Jandarmeria nu are ce își reproșa pentru acțiunile de anul trecut. “Există o serie de evenimente care au ţinut spaţiul public destul de activ pentru o perioadă de timp și încă îl ține. Ceea ce pot  să vă asigur este că ne pare rău şi ne cerem scuze pentru toţi acei cetăţeni care au fost afectaţi, într-o formă sau alta, de acţiunile noastre. Acţiuni care însă s-au desfăşurat în conformitate cu legea şi care nu au dorit altceva decât să implementeze şi să pună  la locul ei legea şi ordinea şi siguranţa cetăţeanului”, a declarat, colonelul Sebastian Cucoș, într-o conferință de presă, la finalul bilanțului pe 2018 al Jandarmeriei Constanța.

La mitingul Diasporei, din 15 august 2018, au fost trimiși și 100 de jandarmi ai Grupării Mobile Constanța. Șeful acestei structuri, colonel Cristinel Gheorghe, a amintit că 66 dintre militari au depus, ulterior, plângeri penale. Parchetul nu a comunicat, până acum, vreun răspuns. Cei mai mulți dintre reclamanți au fost răniți în timpul manifestărilor violente de atunci, trei dintre ei fiind mai grav. Unul dintre jandarmi a necesitat 88 zile de îngrijiri medicale. Ca și evaluare a activității pe 2018, cele două structuri din județul Constanța, Inspectoratul de Jandarmi, condus de lt col Daniel Ferentz, și Gruparea Mobilă de Jandarmi, condus[ de col Cristinel Gheorge, se situează în topul inspectoratelor din țară.

“Încercăm să evităm clasamentele pentru că misiunile noastre sunt generate de cum acționează strada. Acolo unde avem infracționalitate mai mare și rezultatele sunt mai bogate…În ceea ce priveşte Constanţa, se situează în topul inspectoratelor, vorbesc și de Gruparea Mobilă de Jandarmi. Este un judeţ destul de greu, cu frontieră, cu coastă, cu port, cu o viaţă socială extrem de activă, ceea ce implică şi o muncă suplimentară. Conducerea Jandarmeriei Române și eu suntem extrem de mulţumiţi de activitatea celor două unităţi”, a precizat prim adjunctul Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoș.