"Este posibil ca în acest an să fie luate decizii care să ducă la noi majorări ale preţurilor gazelor și chiar posibilitatea de a introduce un preț unic pentru consumatorii comerciali şi cei casnici", a explicat directorul adjunct al Naftogaz, Oleksandr Todiciuk. Potrivit agenției ucrainene, prețul gazelor livrate populației ar putea crește de patru ori.

Declarațiile directorului Naftogaz vin în contextul în care autoritățile de la Kiev și Bruxelles negociază prețul gazelor furnizate de UE, menite a acoperi cererea din perioada de iarnă.

Rusia a decis stoparea furnizării de gaze Ucrainei din cauza datoriilor de peste 5,3 miliarde de dolari acumulate. În iunie, Gazprom a decis introducerea unui sistem de plată în avans.

În timpul discuțiilor dintre cele două țări, Ucraina a propus Rusiei să plătească 300 de dolari pentru mia de metri cubi pe timpul verii și 380 de dolari pe timp de iarnă.

În replică, Rusia a precizat că va accepta numai un preţ de 385 de dolari şi va relua colaborarea cu Ucraina doar după plata datoriilor pentru gazele livrate.