Evenimentul Zilei > Economie > Prețul la combustibil a explodat. Economiștii prevăd un val de scumpiri în lanț
Prețul la combustibil a explodat. Economiștii prevăd un val de scumpiri în lanț

Prețul la combustibil a explodat. Economiștii prevăd un val de scumpiri în lanț

Se anunță vremuri grele. În afară de pandemie românii vor fi nevoiți să facă față și scumpirilor în lanț ca efect al scumpirii barilului de petrol. Economistul Adrian Câciu spune că scumpirea combustibilului va fi destul de consistentă, de această dată.

Prețul la combustibil a explodat. În numai o săptămână volatilitatea prețului petrolului a adus o creștere de cel puțin 10 dolari pe baril. Acesta a depășit acum suma de 70 de dolari.

Prețul barilului de petrol a trecut de 70 de dolari

„Prețul barilului de petrol a depășit 70 dolari. Scumpirea combustibilului va fi destul de consistentă având în vedere că în numai o săptămână volatilitatea pieței a dus la o creștere cu peste 10 dolari pe baril.

Pentru a înțelege impactul trebuie spus că barilul de petrol la 1 ianuarie 2020 a fost de 58 USD, după care a scăzut la un minim de 23 USD în martie 2020. De ce am pus data de 1 ianuarie 2020 ca element de referință? Atunci a fost eliminată supracciza si am avut o scădere de 32 de bani la pompă.

Astazi când discutăm, prețul la pompă al benzinei este mai mare decât cel de la începutul anului 2020 iar motorina are același parcurs. Dincolo de asta, influența asupra inflației va fi majoră. Scumpiri în lanț. Ei, cum ar fi acum să ne uităm noi în gura părerologilor care vor majorări de taxe pe consum în plină explozie a inflației?

Care ar fi efectul asupra puterii de cumpărare a cetățenilor și economiei? Bomboană pe colivă, nu alta. PS: aceasta este inflația prin ofertă. Se adaugă inflației monetare”, anunță economistul Adrian Câciu.

Avem prețul care era înainte de pandemie

Trebuie spus că în ultimele zile, carburanții s-au scumpit semnificativ, iar preţurile au ajuns aproape la acelaşi nivel cu cel care era înainte de apariția crizei sanitare. Dacă acum două săptămâni șoferii plăteau pentru un litru de benzină sau motorină sub 5 lei. Acum prețul a urcat la 5,2 – 5,3 lei/litru. Companiile petroliere pun creșterile pe seama majorării accizei și a evoluției cotaţiei barilului de petrol.

Prețurile cele mai mari la carburanți în Europa se înregistrează în Olanda, Norvegia și Italia. Astfel, 1 litru de benzină în Olanda costa 8,14 lei, în cazul motorinei norvegienii plătesc cel mai mult, adică 7,22 lei. La polul opus, cele mai mici prețuri înregistrate la benzină au fost în Ucraina – 3,88 lei, iar la motorină în Moldova – 3,48 lei pe litru, informează RomâniaTV.