Poroșenko va discuta cu președintele Barack Obama, înainte de a se adresa unei sesiuni comune a Congresului american.

Liderul de la Kiev va ajunge în SUA din Canada, und, ieri, le-a spus parlamentarilor că Ucraina a spus „Adio” URSS-ului, după ce a semnat Acordul de Asociere la UE.

Ucraina acuză Rusia că îi ajută pe rebelii separatiști din estul țării, dar Moscova neagă aceste acuzații.

Mai mult de 3.000 de oameni au murit în luptele dintre forțele guvernamentale și cele pro-ruse din regiunile Donețș și Luhansk, începute în aprilie. Un armistițiu fragil a fost agreat în 5 septembrie și este respectat, în ciuda unor acuzații reciproce de atacuri aeriene.

Marți, parlamentarii ucraineni au aprobat o lege prin care regiunile Donețk și Luhansk au garanția autodeterminării, un act considerat drept capitulare de către unii dintre deputați.  

În Washington, Poroșenko va susține și un discurs la un think-tank influent, Atlantic Council.

În timpul vizitei de stat, el va face lobby pentru relații politice și economice mai apropiate între fosta republică sovietică și Occident și va mai solicita sprijin financiar pentru economia slabă a Ucrainei.

De asemenea, Poroșenko face presiuni pentru a primi asistență militară din partea SUA.

Președintele Obama, alături de alți lideri occidentali, a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina, dar a subliniat că orice sprijin militar va include doar echipamente neletale.

Adresându-se Congresului canadian, miercuri, Poroșenko a spus că Ucraina „ trecut Rubiconul” prin ratificarea Acordului de asociere și liber schimb cu UE.

„Acesta a fost ultimul rămas-bun spus de Ucraina Uniunii Sovietice”, a spus el, în aplauzele parlamentarilor canadieni.